Op 20 november zal de Interparlementaire Werkgroep ‘De Koerden’ samenkomen, en ook ditmaal zal het gaan over de situatie in Syrië.

De precaire situatie van de SDF, de onduidelijke positie en het stilzwijgen van buitenlandse overheden, het lot van de IS-strijders en de moeilijke situatie waarin de vrouwen en kinderen zich bevinden zijn de gevoelige onderwerpen die aan bod zullen komen tijdens dit IPWK.

 

Praktisch:

Datum en uur: 20 november 2018 van 12:30 tot 14:00
Waar: Rotonde 0, Huis der Parlementsleden, Leuvenseweg 21, 1000 Brussel
Deelnemen kan door een mail te sturen naar [email protected] .

Over het onderwerp: 

Er blijft bijna niets meer over van het territorium van de Islamitische Staat (Daesh). De Koerden bewezen meer dan eens de enige betrouwbare en effectieve partner te zijn in de strijd tegen de afschuwelijke terreur van Daesh. Maar, de offers die de Koerden gaven om IS te verdrijven zijn door de internationale gemeenschap niet omgezet in adequate steun.

Het verslaan van IS komt met een vervelende prijs: Honderden gevangen IS- strijders (en hun vrouwen en kinderen) worden al veel te lang opgevangen door de Koerdische autoriteiten in Syrië.

Een groot deel van deze strijders (en hun vrouwen en kinderen) zijn Europese burgers. De Koerdische autoriteiten hebben reeds meerdere malen laten weten dat, door de instabiele en moeilijke situatie in Syrië, het niet kan blijven instaan voor de beveiliging en opvang van deze mensen. Europa moet zijn verantwoordelijkheid nemen en hun burgers terughalen, om ze in eigen land te straffen.

De Syrian Democratische Strijdkrachten (SDF) heeft verschillende keren buitenlandse overheden gecontacteerd, helaas zonder antwoord.

Deze landen tonen zich niet gewillig om hun burgers terug te halen of ze ontnemen simpelweg de identiteit van de IS-strijders.

Dit geldt ook voor de vrouwen en kinderen. Veel van deze kinderen zijn niet in Syrië geboren.

Uit verschillende interviews blijkt dat de situatie voor hun ook onhoudbaar wordt, en ze willen zo snel mogelijk terugkeren naar huis. Ook hier nemen de buitenlandse overheden hun verantwoordelijkheden niet en wordt er niets ondernomen.

F
E
E
D

B
A
C
K