Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Lezing Derwich Ferho “De Koerden en Koerdistan” ([email protected] Veurne)

October 16, 2017 @ 14:30 - 17:00

Derwich Ferho, voorzitter van het Koerdisch Instituut in Brussel, vertelt u tijdens deze boeiende lezing alles wat u graag wou weten over de Koerden en Koerdistan.

Met ongeveer 35 miljoen zijn de Koerden het grootste volk zonder een eigen staat van het Midden-Oosten. Ze werden gedwongen verspreid te leven over het grondgebied van Turkije, Iran, Irak en Syrië. Decennialang is de Koerdische taal, cultuur en identiteit in deze landen op gewelddadige wijze onderdrukt. Ook vandaag staan de Koerden in het brandpunt van de oorlog in het Midden-Oosten. Ondertussen vormen ze met hun lichtbewapende milities bovendien de eerste linies in de strijd tegen het terreurbewind van de Islamitische Staat (IS) in zowel Syrië als in Irak.

“In Syrië richtten de Koerden en hun Arabische, christelijke en andere medestanders een autonome regio op, Rojava of de Democratische Federatie van Noord-Syrië genaamd. Een nieuwe, basis-democratische samenleving waarin vrouwen op gelijke voet staan van mannen en waarin ook de andere bevolkingsgroepen inspraak krijgen in het bestuur. De Koerdische milities en hun bondgenoten leveren ondertussen zwaar strijd tegen IS, op wie ze steeds meer terrein veroveren. Maar de Turkse regering dreigt de Koerdische regio aan te vallen.

In Irak zagen we in augustus 2014 de tragiek van de Yezidi’s, een oeroude Koerdische geloofsgemeenschap, die in Shengal (Sinjar) bijna uitgemoord werden door IS, waarbij hun vrouwen en kinderen gevangengenomen werden als seksslavinnen en bommenmakers. Ondertussen winnen de Koerdische strijders ook in Irak terug terrein op IS en klinkt de roep om onafhankelijkheid van de Koerdische regio in het noorden van Irak steeds luider.

In Turkije blies de regering in 2015 het vredesproces met de Koerdische PKK-guerrilla op. Enkele Koerdische steden en wijken die uit protest zelfbestuur uitriepen werden door het Turkse leger volledig met de grond gelijk gemaakt, waarbij honderden burgers gruwelijk vermoord werden en vele tienduizenden mensen hun huis vernield zagen. Sinds de mislukte staatgreep van 15 juli 2016, neemt de repressie in Turkije steeds ergere vormen aan.

Ook in Iran gaat de Koerdische bevolking gebukt onder repressie en mensenrechtenschendingen. Koerdische politieke activisten worden er regelmatig terechtgesteld.

Steeds opnieuw wordt de Koerdische bevolking zwaar getroffen en steeds opnieuw gaan de Koerden in verzet: tegen de jihadistische terreur en tegen de staatsrepressie. “

 

De lezing wordt aangevuld met uniek filmmateriaal.

Naderhand krijgt u uitgebreid de mogelijkheid om vragen te stellen.

 

Praktisch:

Datum: maandag 16 oktober van 14.30 u. tot 17 u. (er wordt een half uur pauze voorzien)

Locatie : Dienstencentrum De Zonnebloem, Zuidstraat 67 , 8630 Veurne

Organisator: [email protected] Veurne

 

Details

Date:
October 16, 2017
Time:
14:30 - 17:00
Event Category:

Organizer

[email protected]

Venue

Dienstencentrum De Zonnebloem
Zuidstraat 67
Veurne, 8630 Belgium
+ Google Map