Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Moviemiento: Concerning Violence – Filmplateau Gent

March 29, 2017 @ 20:00 - 22:30

Een nieuwe reeks politieke films en documentaires rond het thema “verzet”, telkens op woensdagavond in Film-Plateau, Gent.

Woe 29/3: Concerning Violence: Nine Scenes from the Anti-Imperialist Self-Defense – Göran Hugo Olsson

Een gedurfde en verfrissende, visuele vertelling over de dekolonisatiestrijd in Afrika in de jaren ’60 en ’70. Een internationale coproductie met veel nieuw archiefmateriaal, op basis van het gelijknamige essay van Frantz Fanon uit zijn boek ‘De verworpenen der aarde’.  Van de regisseur van The Black Power Mixtape 1967-1975.

De avond wordt ingeleid door prof. Dr. Koenraad Bogaert (UGent). Professor Bogaert is politieke wetenschapper en docent aan de vakgroep Conflict- en Ontwikkelingsstudies, Universiteit Gent. Hij is verbonden aan de onderzoeksgroep Middle East and North Africa Research Group (MENARG). Zijn belangrijkste onderzoeksthema’s zijn mondialisering, verzet en de stad in het Midden Oosten. Na de film volgt een bespreking met stedelijk geograaf Omar Jabary Salamanca. Hij is verbonden aan de onderzoeksgroep Middle East and North Africa Research Group (MENARG). Zijn belangrijkste onderzoeksvelden zijn stedelijke studies, settler colonialism, politieke economie en Midden Oosten Studies.

Colonialism is not a thinking machine, 

Nor a body endowed with reasoning faculties.

It is violence in iets natural state,

and it will only yield when confronted with greater violence”

 

Moviemiento?

Moviemiento is een samenwerking tussen Koerdisch Instituut vzw, Vrede vzw, Menarg (Ugent) en Masereelfonds

Wereldwijd komen mensen op allerlei manieren in verzet tegen onrecht, van grote opstanden tot stil protest. Een levensbelangrijk menselijk streven dat nochtans vaak  onderbelicht blijft. Daarom brengen wij het in beeld.

In maart 2017 bent u steeds op woensdagavond (20u) welkom in de Gentse universitaire filmclub Film-Plateau, voor vier inspirerende en verrassende films, telkens   voorzien van een deskundige inleiding en een nabespreking.

Praktisch

Locatie: Film-Plateau, Paddenhoek 3 Gent

Inkom: gratis, vooraf reserveren is niet nodig
Aanvang: 20u

Meer info: gent[at]masereelfonds.be

Details

Date:
March 29, 2017
Time:
20:00 - 22:30
Event Category:

Venue

Filmplateau Gent
Paddenhoek 3
Gent, 9000 Belgium
+ Google Map