Phara trekt in deze derde en laatste aflevering naar het noorden van Irak, waar de Koerden een eigen Autonome Regio hebben.

Gepubliceerd door VRT/Canvas op 6 februari 2018

Koerden leven verspreid over vier aaneengrenzende gebieden: Noord-Irak, Rojava in het noorden van Syrië, Zuid-Turkije en het westen van Iran. In al deze gebieden ijveren ze voor meer autonomie.

 

In een vluchtelingenkamp praat Phara met twee Jezidi-meisjes die werden gevangen genomen door IS. Nadat ze konden ontsnappen, zijn ze peshmerga geworden, lid van het Koerdische leger. Ze willen wraak nemen voor wat IS hen heeft aangedaan.

Phara ontmoet ook hun commandante, Khate Khidr. Voor de oorlog had ze een carrière als zangeres, maar toen IS een genocide begon tegen de Koerden, heeft ze de wapens opgenomen. Ze leidt nu een militaire eenheid die enkel uit Jezidi-vrouwen bestaat. Zingen zal ze pas terug doen als Koerdistan helemaal vrij is.

Wat mij het meeste zal bijblijven, is de totale afwezigheid van angst voor de dood bij de PKK-strijdsters. – Programmamaker Nahid Shaikh

 

In het noordoosten van Irak, bij de grens met Iran, ligt het prachtige Qandil-gebergte. Diep verborgen in het massief bevindt zich het hoofdkwartier van de gewapende organisatie PKK. De guerrilla komt oorspronkelijk uit Turkije, maar heeft nu strijders van over de hele wereld.

Het Canvas-team krijgt heel uitzonderlijk toestemming om vrouwelijke strijdsters van de PKK te ontmoeten en te interviewen. Het zijn gesprekken met jonge meisjes die familie of vrienden verloren hebben in de strijd, maar zelf niet bang zijn voor de dood.

 

Maar ook met oudere strijdsters die al jaren in de bergen leven. Eén van hen is Besê Erzincan, een van de belangrijkste commandantes van de PKK. Zij woont al bijna 20 jaar in de Qandil-bergen. De PKK-strijdsters worden in het Westen veelal beschouwd als terroristen, maar weinigen weten dat zij ook heldinnen zijn in de strijd tegen IS.

Ik heb ook mensen zien begraven worden. In de bergen van Noord-Irak waren het vijf PKK-strijders. Van één lichaam was maar de helft meer over.”
Phara De Aguir

Ondertussen lijkt de terreurgroep in de regio bijna verslagen, maar de strijd van de Koerdische vrouwen gaat door en speelt zich af op meerdere fronten. Zij vechten niet alleen voor onafhankelijkheid maar ook voor gelijkheid tussen man en vrouw.

Dinsdag 6 maart om 21u15 op Canvas

F
E
E
D

B
A
C
K