Gepubliceerd door De Wereld Morgen op dinsdag 25 juli 2017

Salil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty International, ontmoette op dinsdag 25 juli Federica Mogherini, De Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken. Hij vroeg haar om de vervolging van mensenrechtenverdedigers in Turkije te bespreken tijdens haar ontmoeting later vandaag met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken.
Amnesty International Vlaanderen

Foto: Amnesty International Vlaanderen

Momenteel zitten Idil Eser en Taner Kılıç, respectievelijk de directrice en voorzitter van Amnesty Turkije, in de gevangenis wegens een terreuraanklacht.

900.000 handtekeningen

Salil Shetty overhandigde aan Federica Mogherini een petitie die haar vraagt om zo veel mogelijk druk uit te oefenen op Turkije zodat de tien mensenrechtenverdedigers die eerder deze maand gearresteerd werden, vrijgelaten en buiten vervolging gesteld worden. “Deze ochtend had ik een afspraak met Federica Mogherini en overhandigde haar bijna 900.000 handtekeningen die de afgelopen dagen verzameld werden en haar oproepen om te pleiten voor de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van onze Amnesty-collega’s en andere mensenrechtenverdedigers in Turkije. We verwachten dat ze deze dossiers zal aankaarten bij ministers Çavuşoğlu and Çelik,” zegt Salil Shetty.

 

Foto: Amnesty International Vlaanderen

Na de ontmoeting met Mogherini vervoegde Salil Shetty tientallen activisten aan de gebouwen van de Europese instellingen op het Schumanplein. Ze voerden er actie met tien reusachtige silhouetten van de tien vervolgde mensenrechtenverdedigers. Op deze protestactie waren ook de partners aanwezig van twee opgesloten mensenrechtenverdedigers. “Voor mij is dit erg persoonlijk. Mijn man Ali en mijn beste vrienden Peter en Ozlem zitten in de gevangenis,” zegt Laressa Dickey, de vrouw van Ali Gharavi. “Ali is een mooie mens en we danken iedereen voor de steun. We zullen niet stoppen tot ze vrij zijn. Niemand is vrij tot iedereen vrij is.”

Foto: Amnesty International Vlaanderen

 

“Wereldwijd hebben verschillende regeringen al opgeroepen tot de vrijlating van de mensenrechtenverdedigers. Ook de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, lanceerde al een scherpe oproep aan Turkije. Amnesty heeft de minister bedankt en hoopt dat hij de situatie zal opvolgen in contacten met de Turkse overheid en binnen de EU,” zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

Foto: Amnesty International Vlaanderen

Enkel mondeling reageren is niet genoeg

Maar enkel reacties uit de politieke hoek zijn niet genoeg. Reacties vanuit politieke hoek alleen volstaan niet. Het verdedigen van mensenrechten is geen misdaad, maar dat is het wel geworden in Turkije. Iedereen die gelooft in fundamentele vrijheden, moet zich verzetten tegen het overschrijden van deze rode lijn. We moeten snel actie ondernemen en de repressie in Turkije een halt toeroepen, vooraleer er niemand meer overblijft die opkomt voor fundamentele rechten,” besluit Salil Shetty.

Foto: Amnesty International Vlaanderen
F
E
E
D

B
A
C
K