Share Hope, Celebrate Freedom

Een impressie van de Muzikale Ontmoeting rond Syrië, Zondag 14 mei 2017

Georganiseerd door Werkgroep Eindhoven~Kobanê en Vredesburo Eindhoven

Piet van den Boom, mei 2017

Terwijl in de straten van de binnenstad de voetballiefhebbers zich verzamelen om te zien wie de kampioen van Nederland wordt en anderen zich op terrassen kwijten van hun moederdag verplichtingen, loopt de Catharinakerk langzaam vol met bezoekers van de Muzikale Ontmoeting die bedoeld is om aandacht te vragen voor de situatie van de mensen die in de oorlogsgebieden van Syrie wonen. Vooral de stad Kobanê en meer in het bijzonder het initiatief van de Vrouwenraad om een school op te richten voor gehandicapte kinderen staat, waren de aanleiding voor deze middag.

Terwijl de bezoekers binnen druppelen in de koele, schemerige kerk klinken de viool van Ali Authman en de ud en gitaar van Monir Goran, die improviseren op thema’s uit traditionele Koerdische muziek.

Oud-stadsdichter Piet van den Boom opende de bijeenkomst met een gedicht van de Syrische dichter Adonis en een ode aan de muziek:  muziek is de stem van de vrijheid.

Meteen daarna vulden de prachtige stemmen van tenor Ali Safavanian en sopraan Elvira  Gligor de kerk, die een aantal opera-aria´s en liederen ten gehore brachten, subtiel begeleid door Ardjoena Sourjadi die ook soleerde  met een ontroerend ‘Clair de lune’ van Claude Debussy.

Als eerste spreker kwam wethouder Jannie Visscher op het podium. Zij vergeleek het effect van een lokaal initiatief als Eindhoven~Kobanê met de reikwijdte van kringen in het water veroorzaakt door een klein steentje.

De 7-jarige Tuana verzorgde met een optreden op viool een kort en humoristisch intermezzo, waarna  iedereen intens luisterde naar het verhaal van Esseline van de Sande die – muzikaal ondersteund door Ali Authman en Monir Goran – de aanwezigen meenam bij haar reizen en bezoeken aan Syrië, de bakermat van de Europese beschaving. Ze maakte zichtbaar en voelbaar hoe mensen ondanks het brute geweld, het alom aanwezige gevaar en de angst voor het verlies van hun dierbaren toch in staat zijn om warmte en hoop te delen met elkaar en met ons, die op zo grote afstand begaan zijn met hun leven en lot. Ze nodigde de aanwezigen uit om ter plekke kennis met elkaar te maken, in contact te treden, te zoeken naar wat ons bindt.

Zanger en verteller Kees Scholten legde met zijn voorstelling ´de moed om te vertrekken´  een brug tussen de migratie nu met de uittocht van vele duizenden Europeanen naar Argentinië.  In die smeltkroes van culturen, de hogedrukpan van hoop, overlevingsdrang en wanhoop ontstond de tango. Samen met violiste Emmy Storms en pianiste Margreet Markering liet hij de gewijde ruimte van de Cathrien oplichten.

Als laatste spreker kwam Constance van Dorp aan het woord. Ze vertelde op de haar zo eigen bescheiden manier over de bezoeken die ze bracht aan Turkije en Syrië, over de ontmoetingen die ze had met de moedige vrouwen van Kobanê. Zij gaven de school die ze hebben opgericht de veelzeggende naam Hivi (hoop). Samen met Esseline van de Sande riep ze de aanwezigen op om niet stil en lamgeslagen aan de kant te blijven staan maar om naar vermogen In actie te komen. Daarbij werden mensen uitgenodigd om te bedenken of zij iets zouden kunnen bijdragen aan de doelen en activiteiten van de door Constance van Dorp opgerichte werkgroep Eindhoven~Kobanê.

Opnieuw wervelde daarna de tangomuziek door het hoge schip van de Cathrien, ten gehore gebracht door Trio tangata dat voor de gelegenheid bestond uit vier vrouwen: Margreet Markering (piano), Jacqueline Edeling (bandoneon), Emmy Storms (viool) en Harriët Oosterbeek (cello). Gedanst werd er niet, geluisterd des te intenser.

Na afloop, terwijl Laurens Mulkens (de beheerder van de Cathrien) snel de boel opruimde,  bleven veel bezoekers  met elkaar praten en uitwisselen. Daarbij konden ze genieten van de gerechten die al die tijd achter in de kerk hadden staan pruttelen. Het team onder leiding van Gulay Yildirim zorgde ervoor dat alle bezoekers, deelnemende musici en sprekers nog een heerlijke maaltijd kregen voor ze de –soms verre- terugreis aanvaardden.

Belangstelling was er ook voor mooie kleine presentaties van twee andere projecten. Stichting Humanitaire Hulp Syrië steunt vluchtelingen in Turkije en Noord-Syrië met o.a. levende schapen en geiten. Wageningen-Syrië richt zich onderwijs, educatie en werkgelegenheid voor vluchtelingen in Irbid, Jordanië. Het informatiemateriaal van het Koerdisch Instituut uit Brussel, van PAX voor Vrede en van A-Seed vond ook gretig aftrek.

In totaal bezochten ongeveer 120 mensen deze hartverwarmende bijeenkomst. Zij brachten bijna 1500 euro bij elkaar waarmee de vrouwen in Kobanê materialen kunnen aanschaffen voor onderwijs aan gehandicapte kinderen.

Dank aan al deze mensen die deze activiteit mogelijk hebben gemaakt door hun belangeloze inzet:

Ali Authman (viool)                                              www.aliauthman.nl

Jacqueline Edeling (bandoneon)       www.jacqueline-edeling.nl

Elvira Gligor (zang)

Monir Goran (ud en gitaar)                                 www.monirgoran.nl

Margreet Markering (piano)                              nl.linkedin.com/in/margreet-markerink-

a6752021

Harriët Oosterbeek (cello)

Ali Safavian (zang)                                                www.safavianmusic.com

Kees Scholten (zang, voordracht)                     www.het.volksoperahuis.nl

Ardjoena Soerjadi (piano)                                   www.dirigent-soerjadi.nl

Emmy Storms (viool)                                           www.emmystorms.nl

Esseline van de Sande

Gulay Yildirim (keuken)

 

 

 

F
E
E
D

B
A
C
K