27apr14:0018:00100 jaar Verdrag van Lausanne - Herdenking in Vlaams Parlement

Evenement details

Dit jaar is het exact 100 jaar geleden dat de zogenaamde “Vrede van Lausanne” werd overeengekomen en ondertekend.

“Vrede”? Sta ons toe om dit verdrag als de “ON-vrede van Lausanne” te bestempelen. Lausanne had immers een bijzonder zware en negatieve impact op enkele staatloze volkeren en de gevolgen daarvan zijn tot op heden nog steeds merkbaar en voelbaar.

Kort na de Eerste Wereldoorlog werd er tijdens het Verdrag van Sèvres (1920) aan de vele miljoenen Koerden en Armeniërs een eigen autonome staat beloofd te midden van de restanten van het Ottomaanse Rijk.

Tijdens het latere verdrag van Lausanne (1923) was er absoluut geen sprake meer van autonomie voor Koerden of Armeniërs, noch van de erkenning van andere minderheden.Met dit verdrag werd de Grieks-Turkse Oorlog van 1921-1922 beëindigd en de grenzen van Turkije werden vastgesteld. De verdragspartijen waren Turkije enerzijds en Griekenland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Japan, Roemenië en het Koninkrijk van Serviërs, Kroaten en Slovenen anderzijds

Van sinds het bestaan van dit onzalige verdrag heerst er in Turkije een onwaarschijnlijke assimilatie-politiek en repressie t.a.v. de vele volkeren die er leven.

Vanwege de enorme impact die dit Verdrag had, besloot het Koerdisch Instituut om stil te staan bij de gevolgen ervan tijdens een evenement. Al onze vrienden, vrijwilligers, sympathisanten en partners uit de sociaal-culturele, politieke, academische en mediawereld zijn welkom op het evenement dat wij organiseren op donderdag 27 april in zaal De Schelp van het Vlaams Parlement.

Startend vanaf 14u en eindigend omstreeks 18u komen een aantal bekende sprekers (academici, journalisten en politici) aan bod. Met een blik op het verleden, maar vooral met voorstellen en oplossingen voor de toekomst. Het programma ziet er als volgt uit:

  • 14u – 14u30: Ontvangst en verwelkoming; tegelijk mogelijkheid om gebruik te maken van drankbuffet en catering.
  • 14u30 – 15u30: een aantal sprekers geven opeenvolgend hun visie op de impact van het Verdrag van Lausanne: Mariwan Kanie (schrijver en politicoloog), Prof. Khaled Issa (Vicevoorzitter van het ministerie van Buitenlandse Betrekkingen voor Noord- en Oost-Syrië) en Nilufer Koç (mensenrechtenactiviste en bestuurslid van het Koerdistan Nationaal Congres). Er is mogelijkheid tot vragen en antwoorden vanuit het publiek
  • 15u30 – 16u00: Mogelijkheid om gebruik te maken van drankbuffet en catering.
  • 16u00 – 16u45: Dezelfde sprekers zullen opeenvolgend hun visie geven op de toekomst. Onder meer op de naderende Turkse presidentiële en parlementaire verkiezingen.
  • 16u45 – 18u00: Mogelijkheid om gebruik te maken van het recepetiebuffet en catering.

Tijdens het gebruik van het buffet wordt er informatief beeldmateriaal getoond met focus op het thema.

Het hele gebeuren vrolijken wij op met een hapje en drankje, en een streepje traditionele muziek. Want tegelijk viert ons Instituut dit jaar zijn 45-jarig bestaan.

Het Koerdisch Instituut hoopt van harte om u bij deze gelegenheid te mogen verwelkomen.

Meer

Tijd

(Donderdag) 14:00 - 18:00

Locatie

Zaal De Schelp - Vlaams Parlement, IJzerenkruisstraat 99, 1000 Brussel

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

F
E
E
D

B
A
C
K