December, 2019

17dec20:0022:00Boekvoorstelling: Het Koerdisch Utopia

Meer

Evenement details

In het najaar van 2019 trekken het Koerdisch Instituut, NavBel, Vrede vzw en EPO het land rond met het laatste boek van Ludo De Brabander. In samenwerking met lokale partners stelt Ludo met veel plezier Het Koerdisch Utopia voor en laat hij jou kennismaken met de verwezenlijkingen van de revolutie in Rojava.

In zijn wereldberoemde boek Utopia beschrijft de Engelse humanist Thomas More een ideale staat. Vijf eeuwen na de publicatie reist Ludo De Brabander door de ‘Democratische Federatie van Noordelijk Syrië’. Hij wrijft zich de ogen uit. Radicale basisdemocratie, gelijkheid tussen man en vrouw en etnisch-cultureel pluralisme: dan ben je ver van de clichés over de regio. De Brabander is getuige van een uniek experiment op de puinhopen van dit nu al jarenlang door oorlog geteisterde land. Maar tegelijkertijd stelt hij vast dat de weg naar Utopia met hindernissen bezaaid is. Zeker, de alliantie van Koerdische Volksbeschermingseenheden en hun bondgenoten boekt succes in haar strijd tegen Islamitische Staat. Maar wat als IS helemaal verdreven is? De Democratische Federatie van Noordelijk Syrië staat centraal in het geostrategische schaakspel dat regionale en internationale grootmachten in Syrië uitvechten. Een verhaal over mythes en het democratisch confederalisme als mogelijk model voor Syrië.

Ludo De Brabander is woordvoerder van Vrede vzw. Hij publiceert onder andere in Vrede, Uitpers, Knack.be, De Wereldmorgen, en Mo*.

i.s.m. Masereelfonds Brugge en Boekhandel De Reyghere

Tijd

(Dinsdag) 20:00 - 22:00

Locatie

Snuffel Youth Hostel

Ezelstraat 42, 8000 Brugge

Organisator

Koerdisch Instituut Brussel[email protected] Bonneelsstraat, 16 1210 Sint-Joost-ten-Node, Brussel

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X
F
E
E
D

B
A
C
K