September, 2020

10sep18:3021:00Conferentie - 'Vrede in Syrië, realiteit of utopie?' (ONLINE WEBINAR)

Meer

Evenement details

In samenwerking met onze partners 11.11.11, Vrede vzw en het Masereelfonds organiseert het Koerdisch Instituut een Conferentie over de penibele situatie in Noord-Syrië.

OPGEPAST: oorspronkelijk was deze conferentie gepland om door te gaan in De Markten te Brussel. Vanwege de verstrengde corona-maatregelen hebben de organisatoren beslist om er een Webinar van te maken.

INSCHRIJVEN is verplicht en kan via de volgende webpagina van 11.11.11: Syrië Conferentie – Webpagina 11.11.11

Met als titel ‘Vrede in Syrië, realiteit of utopie?” komen 3 hoofdthema’s aan bod:

  1. De recente ontwikkelingen en het internationaal recht in Noord-Syrië
  2. Hervestiging van de vluchtelingen
  3. De revolutie in de Autonome Regio van Noord-Syrië (Rojava) en de Koerdische vrouwenbeweging

Heel wat interessante sprekers komen aan bod, die ieder beschikken over expertise en behoorlijk wat ervaring in de hoger vermelde domeinen.

  • Ludo De Brabander is woordvoerder van Vrede vzw en auteur van Het Koerdisch Utopia waar hij getuige is van een uniek experiment in Noord-Syrië op de puinhopen van een jarenlang door oorlog geteisterde land.
  • Peter Huyghebaert is directeur Midden-Oosten en Noord Afrika, FOD Buitenlandse Zaken. Huyghebaert zal de Belgische visie op de recente evoluties in Syrië uit de doeken doen.
  • Bassam Alahmad, medeoprichter en directeur van mensenrechten organisatie Syrians for Truth and Justice (STJ). Alahmad houdt zich al sinds het prille begin van de Syrische opstand bezig met het ondersteunen van democratische initiatieven en het documenteren van mensenrechtenschendingen. In 2016 richtte hij STJ op.
  • Jelnar Ahmad, beleidsmedewerkster bij het Syrisch onderzoeksinstituut IMPACT. IMPACT focust op het ondersteunen van het Syrisch middenveld en publiceerde met steun van 11.11.11 in mei 2019 een rapport over de impact van de Turkse militaire interventie in Afrin.
  • Zozan Alloush is woordvoerster van de Syrische Democratische Raad (SDR) en covoorzitter van ontwikkeling en humanitaire zaken in de SDR, het autonome bestuur van de multi-etnische regio in Noord-Syrië, officieel de Democratische Federatie van Noord-Syrië.
  • Rohash Shexo is een lid van ‘Kongra Star’* en zetelt in de diplomatiecommissie van de Koerdische Vrouwenbeweging. * Kongra Star is een confederatie van vrouwenorganisaties in Rojava, en speelt een cruciale rol bij de aanzienlijke vooruitgang die is geboekt op het gebied van genderrelaties in Noord-Syrië. Rohash is journaliste en stond aan de wieg van een initiatief om de Koerdische kijk op het feminisme ook voet aan de grond te doen krijgen in Europa.

Een inleiding wordt verzorgd door Els Hertogen, algemeen directeur 11.11.11 en het geheel wordt gepresenteerd en gemodereerd door journaliste Rojin Ferho.

 

Tijd

(Donderdag) 18:30 - 21:00

Locatie

WEBINAR

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X
F
E
E
D

B
A
C
K