April, 2022

16apr19:0021:00"Don Quichotte" - Een eigentijdse theatervoorstelling door het 'Diyarbakır City Theater'

Meer

Evenement details

Het Koerdisch theatergezelschap ‘Diyarbakır City Theater‘ toert komende maand april doorheen diverse Europese steden met een eigentijdse en zelfs eigenzinnige doch boeiende vertolking van het bekende “Don Quichotte“.

Het vechten tegen windmolens heeft voor dit Koerdisch gezelschap een bijzondere betekenis. Koerden die leven in Turkije voeren op quasi dagelijkse basis een strijd voor essentiële mensenrechten waaronder het behoud van hun taal, cultuur en identiteit.

Reservaties en voorverkoop van de tickets: mail a.u.b. naar [email protected] of telefoneer via 02-230.34.02. U ontvangt dan een rekeningnummer via dewelke u kan overschrijven.

Wie zijn het ‘Diyarbakır City Theater’?

Het Diyarbakır City Theater werd in 1990 opgericht en moest noodgedwongen hun voorstellingen stoppen tussen 1995 en 1999 vanwege de Turkse repressie. Het theater heropende in 1999 vanwege verandering in de lokale overheid.

Tot 2003 was het theater verplicht in het Turks op te voeren vanwege het verbod op de Koerdische taal. De eerste opvoering in het Koerdische was in 2003 en tot 2009 bestond de helft van het repertoire uit Koerdische werken. Na 2009 werden alle toneelstukken volledig opgevoerd in de Koerdische dialecten Kurmancî en Zazaki. Totdat een door de AKP-regering aangestelde curator in november 2016 de contracten van alle toneelspelers opzegde.

Het Diyarbakır City Theater besloot om hun theatertradities voort te zetten onder de naam Şanoya Bajêr a Amedê (Amed City Theatre / AŞT), zonder economische steun van staatsinstellingen.

Het Amed stadstheater vulde een enorme leemte in de moedertaal van onafhankelijk en alternatief theater, niet alleen in Diyarbakır maar in de hele Koerdische regio. Sinds 2017 is het erin geslaagd te overleven ondanks zeer moeilijke economische en politieke omstandigheden. Door middel van cultuur en kunst droeg het ertoe bij dat burgers, vooral jongeren, samenkwamen, vrijelijk discussiëren, inhoud en activiteiten produceren, zich uiten en als resultaat Koerdisch op artistiek gebied gebruiken en democratisch burgerschap en democratie ontwikkelen.

Als resultaat van de impact van onze artistieke producties, werd in 2020 een theatercentrum met een capaciteit van 150 personen gebouwd met de bijdragen van het publiek, professionele kamers, theatergroepen, kunstondersteunende instellingen zoals EED en het Goethe-instituut. In tegenstelling tot de openbare ruimtes die onder druk staan ​​door de politieke druk van het huidige Turkije, bereikte AŞT met zijn producties in 1 jaar gemiddeld 8000 toeschouwers.

Er werden 13 toneelstukken, 4 theaterfestivals, 1 kinderfestival, 4 kinderspelen opgevoerd, in een vierjarige bijzondere theatergeschiedenis met een groep van 14 personen die dramaturg, acteurs, regisseurs en geluidstechnici waren. AŞT (Amed City Theatre) zet zijn avontuur ononderbroken voort.

 

Tijd

(Zaterdag) 19:00 - 21:00

Locatie

CC DEURNE, Frans Messingstraat 36, 2100 Antwerpen

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

X
F
E
E
D

B
A
C
K