16mei20:0021:45Theaterkomedie "Tartuffe" - GEANNULEERD vanwege Turkse repressie in Amed/Diyarbakir

Evenement details

Het spijt ons te moeten melden dat wij dit theaterstuk moeten ANNULEREN vanwege de aanhoudende repressie in Turkije.

Op 24 april werden alle leden van het theatergezelschap gearresteerd, en momenteel wordt hen een verbod opgelegd om het land te verlaten. In de aanloop van de Turkse verkiezingen worden deze artiesten verdacht van “banden met terrorisme”. Het maakt deel uit van het dagelijkse leven van Koerdische politici, academici, journalisten, mensenrechtenactivisten en – blijkbaar ook – artiesten. 

Het Koerdisch Instituut presenteert … “Tartuffe” gebracht door het stadstheater van Amed (Diyarbakır)

“Le Tartuffe” of “l’Imposteur“ (de bedrieger) is een gekende komedie van Molière. Met de nodige humor heeft het Koerdische theatergezelschap uit Amed (Diyarbakir) van deze ware klassieker een eigentijdse aanklacht gemaakt tegen de hypocrisie en een moreel uitgeholde samenleving.

Het theatergezelschap komt uit Noord-Koerdistan (Zuidoost-Turkije) en toert met deze voorstelling voor een aantal weken rond in West-Europa. De Koerdische regio waar zij afkomstig van zijn werd zwaar getroffen door de verwoestende aardbevingen in februari 2023. De opbrengsten zijn dan ook volledig bestemd voor hulp aan de getroffen bevolking.

In het belang van de authenticiteit wordt dit theaterstuk opgevoerd in de Koerdische taal (Kurmancî). Er wordt dan ook ondertiteling geprojecteerd.

Korte inhoud van de komedie: Tartuffe schudt de ingedutte, decadente familie van de rijke bankier Orgon wakker met een koortsachtige litanie over een ontaarde maatschappij. Orgon, vader van twee kinderen en hertrouwd met Elmire, leeft in grote welstand. Er is geld, er zijn vrienden. Orgon raakt echter in de ban van de onruststoker en verliest zich in een spiritueel delirium. Hij haalt Tartuffe in huis en schenkt hem de hand van zijn dochter. Hij schenkt hem zijn nalatenschap en onterft zijn zoon. Pas wanneer hij merkt dat Tartuffe zijn vrouw Elmire verleidt, vallen hem de schellen van de ogen. Maar dan is het al te laat.

Meer

Tijd

(Dinsdag) 20:00 - 21:45

Locatie

GC De Kam - Grote Zaal, Beekstraat 172, Wezembeek-Oppem

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

F
E
E
D

B
A
C
K