21sep12:0014:00IPWK: Vrede in Noord-Syrië? Een politieke oplossing is mogelijk

Evenement details

Op woensdag 21 september organiseert het Koerdisch Instituut haar volgende Interparlementaire Werkgroep (IPWK) in een van de zalen van het parlement.

We leggen de focus op Noord-Syrië waar nog steeds Turkse aanvallen (met vliegtuigen of drones) op regelmatige basis worden uitgevoerd. De vrees bestaat bovendien dat het Turks regime volop een grootscheepse militaire invasie aan het voorbereiden is op Noordoost-Syrië. Dat melden niet alleen vertegenwoordigers van de Autonome Administratie van Noordoost-Syrië (AANES), maar zelfs de autoriteiten van de Verenigde Staten hebben er bij Turkije op aangedrongen om het niet zo ver te laten komen.

Er wordt daarenboven heel wat gespeculeerd over de toenaderingen tussen de Turkse president Tayyip Erdogan en zijn Syrische tegenhanger, Bashar al-Assad. Turkije wenst nochtans geen oplossing voor Syrië. Het enige doel is om tegen de Koerden te vechten en ze zonder status achter te laten. Het belangrijkste dat Erdogan zal voorstellen als voorwaarde voor zijn terugtrekking uit alle gebieden die hij bezet en waar hij loyale troepen heeft gestationeerd, is de beroving van de rechten van de Koerden. Dit is geen oplossingsbeleid, maar een onderhandelings- en chantagebeleid.

En toch is een politieke en/of diplomatieke oplossing mogelijk. Eén die gebaseerd is op gesprekken en onderhandelingen, en zonder al te veel inmenging vanuit de westerse wereld of Rusland. De opties voor een dergelijke vrede zullen aan bod komen tijdens deze IPWK. Enkele politieke vertegenwoordigers van de AANES zullen het hier over hebben. In de eerstkomende dagen worden de namen van onze sprekers via deze webpagina bevestigd.

Meer

Tijd

(Woensdag) 12:00 - 14:00

Locatie

Rotonde 1 - Huis der Parlementsleden, Leuvensestraat 21, 1000 Brussel

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

F
E
E
D

B
A
C
K