October, 2019

12oct16:0023:59Koerdische Cultuuravond te Gent

Meer

Evenement details

Laat u helemaal onderdompelen in de Koerdische cultuur op dit minifestival van kunst, literatuur, mode, keuken, dans en muziek!

  • Vanaf 16 uur kunt u proeven van Koerdische hapjes en genieten van de kunstwerken van de Iraaks Koerdische kunstenares Avin Kaki en de schilderijen van Yezidi-kunstenares Djamila Gassoian. Doorlopend is er vrij podium voor Koerdische muzikanten en kunt u boeken kopen aan de boekenstand.
  • Om 18 uur komt mevrouw Karima Omar vertellen over de Koerdische vrouwen, waarna de Iraans-Koerdische dichter Esmaeil Gholami en mevrouw Avin Ezadein Amin enkele van hun gedichten voorlezen. Gevolgd door een wervelende modeshow van traditionele Koerdische kledij.
  • De avond gaat om 20 uur verder met Ludo De Brabander (Vrede vzw) die kortverhalen en gedichten van Selhattin Demirtaş voorleest, een populaire Koerdische politicus die sinds 2016 opgesloten zit in een Turkse gevangenis. Mustafa Aydin zorgt voor muzikale begeleiding op tembur (saz).
  • Om 20u30 kunt u genieten van een concert van Ahmed Roni en vrienden. Ahmed Roni is een Koerdische muzikant die sinds enkele jaren in België woont. Deze saz-kunstenaar speelt voor u de mooiste Koerdische muziek.
  • Droom tot slot weg bij het concert van Bi HEVRE (vanaf ong. 21u30), de muziekgroep rond Mustafa Aydin, een Koerdische Aleviet die opgegroeid is in Turkije. In de Alevitische cultuur hoort muziek tot het dagelijkse leven. Mustafa is hiermee opgegroeid en zet zelf mee de traditie verder. Hij zingt vooral Anatolische Koerdische en Turkse liederen en begeleid zichzelf op temburi (saz). Mustafa speelt sinds enige tijd samen met twee ervaren flamencogitaristen Jan Van Liefferinge en Bert Vermoesen, die beiden in Spanje bij verschillende flamencomeesters zich verdiept hebben in de flamenco.. Misra Aydin vervolledigt het gezelschap met zang. Samen speelt deze groep hun eigen arrangementen van Turkse en Koerdische muziek. Bezetting: Mustafa Aydin (tembur + zang), Jan Van Liefferinge (elektrische gitaar, Bert Vermoesen (flamencogitaar) en Misra Aydin (zang)
  • Na de concerten (rond 22u30) kunt u nog dansen op de Koerdische muziek van DJ Zezo en wie weet leert u de traditionele Koerdische dans, de gövend, wel onder de knie te krijgen …

Het festival wordt u aangeboden door Mustafa Aydin, Koerdisch Instituut vzw en Mesopotamié vzw.

Tijd

(Zaterdag) 16:00 - 23:59

Locatie

BIJ DE VIEZE GASTEN, HASPELSTRAAT 31, 9000 GENT

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X
F
E
E
D

B
A
C
K