22jun20:0021:30Welke toekomst voor het democratisch zelfbestuur in Noordoost-Syrië? - Panelgesprek

Evenement details

Al zo’n tien jaar bouwen Koerden en andere gemeenschappen in het Noorden en Oosten van Syrië aan een autonome regio, die democratisch en multi-etnisch is, met bijzonder aandacht voor de gelijkheid tussen vrouwen en mannen. De strijdkrachten van deze autonome regio hebben een beslissende bijdrage geleverd aan de overwinning op Islamitische Staat.

Aanvankelijk ging het over Rojava, het overwegend Koerdische gebied in het Noorden, maar na de overwinning op IS kwamen er in het oosten ook Arabische steden bij, zoals Raqqa, de zgn. hoofdstad van het IS-kalifaat. Sindsdien spreken we over de Autonome Administratie van Noord- en Oost-Syrië (AANES).

Het is van groot belang dat de gemeenschappen ginder aan een democratische, sociale en multi-etnische samenleving bouwen. In elke stad of organisatie staat er een man-vrouw duo aan het roer. Er zijn vier officiële talen, waarin ook les wordt gegeven. Toch bevindt de regio zich in een onleefbaar en uitputtend isolement. Noch de Iraakse Koerden, noch Erdogan of Assad geven ademruimte aan de regio. De facto is er een verregaand handelsembargo. De Turkse staat zorgt ervoor dat de watertoevoer naar het gebied enorm aan banden wordt gelegd. Extreem moeilijke omstandigheden om te overleven.

Hoe kunnen we dat isolement doorbreken en dit unieke democratische experiment een toekomst bieden? Begin maart trok een delegatie van Belgische gemeenteraadsleden naar het Noorden en Oosten van Syrië. Onder hen ook Leuvens schepen David Dessers. Zij brengen verslag uit en vertellen hoe we de regio vooruit kunnen helpen.

Sprekers

  • Ludo De Brabander: woordvoerder Vrede vzw; schrijver van het boek “Het Koerdisch Utopia”
  • Derwich Ferho: voorzitter Koerdisch Instituut; delegatieleider
  • David Dessers: Leuvens schepen; lid van de delegatie
  • Presentatie Rojin Ferho: journalist; lid van de delegatie

Meer

Tijd

(Donderdag) 20:00 - 21:30

Locatie

CC Oratoriënhof, Mechelsestraat 111/02, LEUVEN

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

F
E
E
D

B
A
C
K