Ongeveer 65 % van de Koerdische bevolking is islamitisch. Daarnaast zijn er Alevi’s, Yezidi’s, Yazdani’s, Zoroaster gelovigen, Kakaï, Joodse, christelijke en "anders religieus geïnspireerde" Koerden, die elk ongeveer 5% vertegenwoordigen.

Het Koerdisch Instituut ontwikkelde samen met het Rodenbachfonds een brochure en minitentoonstelling waarin gefocust wordt op een aantal van die etnische en religieuze minderheden (niet op de Islamitische Koerden). 

We plannen drie activiteiten naar aanleiding van het project ‘etnische en religieuze minderheden in Koerdistan’. Op elk van die activiteiten, krijgt de bezoeker deze brochure aangeboden en kan hij of zij de minitentoonstelling bezoeken. 

 

Concertenreeks ‘Transpiradansa!’
WERELDse muziek
met aandacht voor mensen- en volkerenrechten in de WERELD

zaterdag 2 mei 2009 – Gent
20u – Intercultureel Centrum De Centrale
(Kraankindersstraat 2, 9000 Gent)

zondag 3 mei 2009 – Meise
20u – CC De Muze
(Brusselsesteenweg 69, 1860 Meise)

In 2007 en 2008 waren een aantal opvoeringen van het folk- en wereldmuziekorkest Transpiradansa! niet alleen een genot voor het oor. Dankzij de Ondeugend Lekkere Installatie! van het Rodenbachfonds konden bezoekers ook hun andere zintuigen tot leven brengen (www.ondeugendlekker.eu). Wij boden tijdens een aantal concerten Koerdisch-Armeense hapjes aan. 

Ook dit jaar breit het Rodenbachfonds een passend verlengstuk aan de wereldse muziek van ‘Transpiradansa!’. Met de minitentoonstelling en de brochure over etnische en religieuze minderheden in Koerdistan brengt het Rodenbachfonds tijdens de concerten een van de vele problematieken rond mensen- en volkerenrechten in de wereld onder de aandacht.

Iedere concertganger krijgt de brochure en kan de minitentoonstelling bezoeken. Tijdens de concerten in Gent en Meise bieden wij opnieuw Koerdisch-Armeense hapjes aan.

Transpiradansa!

Een groot jongerenorkest, onder leiding van Wouter Vandenabeele, dat wereldse dansmuziek speelt met hout- en koperblazers, strijkers, harp, accordeons, een stevige ritmesectie en heel wat zangtalent: dat is Transpiradansa! (www.transpiradansa.be en www.myspace.com/transpiradansa).

Gepresenteerd als een muzikale postkaart vanuit eindbestemming Granuba – een soort Utopia dat een verlangen oproept naar vroegere, al dan niet imaginaire bestemmingen – stelt ‘Transpiradansa!’ begin mei een nieuwe CD en, daaraan gekoppeld, een splinternieuw programma voor.  Het is een spetterend muzikaal reisverslag, inclusief melodieuze proeverijen van onderweg.

Bruisende en swingende wereldmuziek maar ook pakkende liederen. Eigenzinnige bewerkingen van traditionele nummers maar ook explosief nieuw werk.  Met invloeden uit de folk, de jazz en de klassieke muziek, uit de Balkan en Zuid-Amerika, uit Oost-Europa en eigen land.

In  zijn driejarige bestaan stond ‘Transpiradansa!’ al op enkele grote binnenlandse podia van festivals en cultuurcentra.  Ook het buitenland viel al voor dit orkest, tijdens optredens op het Franse Damada-festival (nabij Le Mans), in het Galicische Vigo (met uitzending op de Spaanse tv) én in Zuid-Afrika (in de zwarte wijken van Durban en Soweto-Johannesburg).

Koerdisch-Armeense avond
vrijdag 19 juni 2009 – Herent
19u30 – Gemeenteschool Toverveld
(Overstraat 60, 3020 Veltem-Beisem)

Op uitnodiging van Dosfelkring Herent vertelt Derwich Ferho, directeur van het Koerdisch Instituut, over de zogenaamde Koerdische kwestie en de etnische en religieuze minderheden in Koerdistan. 

Iedere concertganger krijgt de brochure en kan de minitentoonstelling vrij bezoeken. 

Tussendoor wordt een typische maaltijd aangeboden: gevulde wijnbladeren en herderssalade (voorgerecht), grecka met kip en Koerdisch-Armeense ratatouille (hoofdgerecht) en een zoete lekkernij (dessert). 
Toegang: 10 euro.

 

Info en inschrijven voor deze activiteiten:
F.V.K. Rodenbachfonds, Bennesteeg 4, 9000 Gent, tel: 09/223.77.42, fax: 09/225 57 92, [email protected]
of
Koerdisch Instituut te Brussel, Bonneelsstraat, 16 – 1210 Brussel, Tel. 02 230 89 30, [email protected], www.kurdishinstitute.be

F
E
E
D

B
A
C
K