Na de militaire staatsgreep van 1971, was Dogan Özgüden gedwongen om Turkije te verlaten. Sinds 50 jaar is hij als journalist het doelwit van het Turkse regime en van nationalistische fascistische fracties van dat land. Sinds twee weken is hij het slachtoffer van een lynchcampagne die tegen zijn persoon wordt georkestreerd door het ultranationalistische dagblad ‘Yenicag’ in Turkije en de websites in België die de Turkse regering steunen.

De oorzaak van deze campagne is een dankbrief die door de TGC (Vereniging van Journalisten van Turkije) op 4 november 2007 werd verstuurd in het kader van de Prijs voor Burhan Felek (een bekende Turkse journalist, 1889-1982) wegens zijn uitstekende bijdragen die hij sinds 50 jaar levert aan de Turkse pers.

Tijdens heel zijn journalistieke leven werd hij verschillende malen bedreigd maar deze campagne begon na de deelname van Özgüden aan de conferentie over de massamoorden van Dersim in 1938, die op 19 november 2008 doorging in het Europees Parlement. Deze campagne heeft als doel om Özgüden te intimideren die sinds mensenheugenis de onrechtvaardigheid, het fascisme en het racisme heeft bestreden en die zich altijd heeft ingezet voor de broederlijkheid en de solidariteit tussen de volkeren.

Wij, ondertekenaars, veroordelen krachtig deze aanvallen die Dogan Özgüden viseren, de voorzitter van de Stichting Info-Türk en van de vzw Ateliers du Soleil, lid van de Raad van de Vrede van Europa, van de Vereniging van Belgische journalisten, van de Belgische Liga voor de Mensenrechten, van het Centre Bruxellois de l’Action Interculturelle (CBAI), en van de Mouvement contre le racisme, l’antisémitisme et la xénophobie (MRAX). Institut Kurde de Bruxelles

Wij roepen alle intellectuelen, journalisten, democraten en mensenrechtenactivisten op om deze solidariteitsverklaring te ondertekenen.

Gelieve uw ondertekening van deze petitie te sturen naar [email protected] met in kopie (cc) naar het  [email protected]

Ondertekenaars:

Naam-voornaam                                                beroep                                    e- mailadres

 

F
E
E
D

B
A
C
K