Hymns of No Resistance is een nieuw performance-project door Slavs and Tatars, dat plaatsvindt in Kaaitheater, geproduceerd in samenwerking met het Koerdisch Instituut van Brussel. Het stuk zal voorgesteld worden op de openingsavond van het  Spoken Word Festival in Brussel van 3 tot 10 Oktober 2009.

Gewijd aan 20 jaar globale veranderingen sinds 1989, richt deze editie van het Spoken Word Festival zich op gebeurtenissen zoals de dood van Khomeini in Iran, de slachting bij Tianan’men Square, het einde van de Zuidafrikaanse Apartheid en de gevolgen van de val van de Berlijnse muur.

Hymns of No Resistance is een performance bestaande uit klassieke en cult popliederen, herzien om kwesties van territoriale geschillen, taal- en geopolitiek binnen groter Eurazië te behandelen. De aanpassing van Michael Shambello’s Flashdance-nummer ‘She’s a Maniac’ tot ‘She’s Armenian’ vervangt de strijd van een strevende danser door die van een Armeniër in diaspora. Tegelijkertijd verhaalt ‘Young Kurds’ – een persiflage op Rod Stewart’s ‘Young Turks’ – over de romance van Massoud en Shirin, een jong Koerdisch koppel dat probeert uit zijn identiteit te breken. Andere nummers op het programma zijn: ‘Stuck inside of Ossetia with you’ (origineel: ‘Stuck in the middle with you’ door de Stealers Wheels), ook een nieuwe versie van Louis Armstrong’s ‘Let’s text the whole thing off’, waarin het debat niet op de uitspraak van groenten gericht is, maar eerder op namen van steden die zijn genoemd en hernoemd in de oneindige politieke veranderingen in de laatste eeuw. Gezongen vanuit een onmiskenbaar Europees-Aziatische wereldbeeld, is de Hymns of No Resistance een mix van polemiek en popcultuur, voor een publiek dat meer gewend is aan stemmen uit de regio.

Elk nummer wordt gebracht door een Koerdisch ensemble, dat bestaat uit een zanger en verscheidene muzikanten met traditionele instrumenten zoals de saz en de dâf.

Inhoud:

nummers

She’s Armenian (origineel : She’s a Maniac door Michael Shambello)

Young Kurds (origineel : Young Turks door Rod Stewart)

Stuck in Ossetia with you (origineel : Stuck in the middle with you

door Stealers Wheels)

Let’s text the whole thing off (origineel : Let’s call the whole thing off door Louis Armstrong)

Extra

Bomb Iran door Vince Vance and the Valiants

Rock the Casbah door The Clash

Publicatie:

Een dubbelelpee, met als inhoud: de muzieknoten en songteksten, foto’s en een special edition van de concertposter.

Slavs and Tatars (‘Slaven en Tartaren’) is een collectief, bestaande uit Victoria Camblin, Kasia Korczak, Payam Sharifi en Boy Vereecken, dat inspeelt op een mentale omgeving die zich uitstrekt van het voormalige IJzeren Gordijn tot aan de Grote Muur van China: de geromantiseerde maar vaak veronachtzaamde uitwisselingssfeer tussen Slaven, Kaukasiërs en Centraal-Aziaten. Met een vicieus gevoel voor humor en polemiek bespelen ze culturele registers die vaak westers georiënteerd zijn (vormgeving, beeldende kunst, mode, politiek, publiciteit) en formuleren op die manier een kaleiscopisch alternatief voor de reductieprocessen uit de populaire media. Tegelijk ontwijken ze ellenlange exegetische discussies over taal en identiteit: hun typerende attitude overstijgt talrijke breuklijnen uit de regio, onder meer dankzij veelvormige infiltratieacties, rake one-liners en referenties naar markante zijsprongen uit de geschiedenis. Het totaalbeeld dat zo ontstaat, kan zonder meer omschreven worden als een vitale mozaïek van brutale ideen en romantische polemieken (of vice versa).

www.slavsandtatars.com

F
E
E
D

B
A
C
K