De eerste drie buitenlandse schrijvers in residentie zijn gearriveerd in Passa Porta (Brussel) en Villa Hellebosch (Vollezele):
Ibrahim Selman (Koerdistan-Irak, 1952) vroeg in 1981 asiel aan Nederland. Nu schrijft hij in het Nederlands toneelstukken, gedichten, essays en romans. Hij regisseert theater en film en heeft ook als acteur gewerkt. Zijn meest recente boek is Dapper hart gezocht, een bundeling van persoonlijke literaire reportages over zijn geboorteland (2007). In Passa Porta hoopt Selman zijn volgende roman Aline te voltooien. Het hoofdpersonage is een Belgische vrouw van bijna zeventig die aan de Spaanse kust woont en een intense liefdesjaloezie beleeft die fataal zou kunnen aflopen.
De Portugese schrijfster Judite Jorge (Azoren, °1965) woont in Lissabon, waar ze werkt voor de nationale radio en televisie RTP. Voor haar poëzie en proza werd ze meermaals bekroond. Tijdens haar residentie in Vollezele werkt ze aan een boek waarin de geschiedenis van de Vlaamse kolonisten op de Azoren in de 15de eeuw een belangrijke rol speelt.
De Zimbabwaanse dichter en romanschrijver Chenjerai Hove (1956) schrijft in het Shona en vooral in het Engels. Zijn werk werd in Zimbabwe altijd nauwlettend in de gaten gehouden. Eerst vocht hij tegen het racistische regime van de blanken, daarna tegen de machthebbers van het postkoloniale Zimbabwe. Na enkele doodsbedreigingen moest hij in 2002 het land verlaten. Nu leeft hij in ballingschap in Noorwegen. Hij was al eerder te gast in Passa Porta voor een gesprek met de Vlaamse auteur Leo Pleysier. Tijdens zijn verblijf start hij met een meertalige adaptatie van Shakespeare’s King Lear, op basis van de gelijkenissen die hij ziet met het hedendaagse Zimbabwe van Mugabe.
Zie ook www.residentiesinvlaanderen.be

F
E
E
D

B
A
C
K