Naast andere staatsrechtexperten werd hij er gevraagd om het Vlaamse en Belgische staatsrechtmodel uit de doeken te doen, met een verwijzing naar andere Europese federale systemen.

Het initiatief was spraakmakend en verenigde voor het eerst de leden van het Iraaks nationaal parlement en de leden van het Kurdisch regionaal parlement om samen de staatkundige toekomst van hun land en regio bespreken.
Het seminarie leidde uiteindelijk tot een "Protocol of Cooperation between the Iraqi National Parliament and the Kurdistan National Assembly op 13 juli 2007".

Aan het congres-seminarie namen een tweehonderdtal personen deel, voornamelijk regeringsleden en parlementsleden uit Irak en Irak-Kurdistan, vertegenwoordigers van sociale verenigingen, en internationale vertegenwoordigers.

De internationale gemeenschap werd onder meer vertegenwoordigd door de vroegere ministers van Justitie van Jordanië en Pakistan, naast professoren uit Indië, de Verenigde Staten, Groot Brittanië, Australië, Egypte (Saad-Ibrahim, een vooraanstaand Egyptisch strijder voor minderheden), en zoals gezegd twee parlementsleden, respectievelijk uit Canada-Toronto (Paul Dewar) en Vlaanderen-België (Jan Loones)

In zijn exposé en tussenkomsten gedurende de vijfdaagse conferentie onderstreepte Jan Loones in het bijzonder het principieel recht van elk volk om te bepalen hoe ruim het zijn recht op zelfbeschikking wenst in te vullen, overeenkomstig het handvest van de Verenigde Naties.
Hij kon daarbij ruimschoots verwijzen naar de expertise van Vlaanderen in de geweldloze strijd voor de rechten van mens en volk, zoals uitgewerkt in de steeds evoluerende Belgische grondwet.

Bijzondere aandacht kreeg hij voor zijn vergelijking tussen het statuut van Brussel en de thans zeer actuele discussies rond het statuut van de Kurdisch-Iraakse stad Kirkuk, met het artikel 140 uit de Iraakse grondwet.

In de rand van de conferentie werd een brede delegatie ontvangen op het paleis van president en boegbeeld van de Iraaks-Kurdische strijd, Massoud Barzani.
Jan Loones kon hem, op de dag na de Vlaamse nationale feestdag, een Vlaams vaantje overhandigen.

Jan Loones trachtte ook zoveel mogelijk Irak te verkennen buiten de omgeving van de conferentie, wat boeiende momenten opleverde, waarvan enkele kiekjes (vanaf foto 6) getuige kunnen zijn.
Jan Loones
Oostduinkerke, 20 juli 2007

Voor foto serie tik op http://www.loones.be/wereld_irak_kurdistan.htm

F
E
E
D

B
A
C
K