Tegenstanders Erdogan ook in België niet veilig

De Etihas Arena in Hasselt liep vol afgelopen mei, voor een verkiezingsmeeting met Erdogan Foto: Kristof Vadino

Gepubliceerd door De Standaard 26 April 2016
De Turkse president Erdogan poogt de zes miljoen Turken in het buitenland almaar meer in zijn greep te krijgen. Tegenstanders, ook in België, worden meer en meer het slachtoffer van door Ankara georganiseerde haatcampagnes.

De oproep van het Turkse consulaat in Rotterdam om beledigingen van Erdogan te signaleren, die afgelopen dagen voor ophef in Nederland zorgde, is slechts het topje van de ijsberg. Turkse Belgen getuigen aan De Standaard, zij het meestal anoniem, over de intimidatie die ze ondervinden. Praktijken die Erdogan in eigen land gebruikt, waaien over naar België.

In Turkije zette Erdogan een leger van 6.000 trolls, internetspionnen, aan het werk. Ze voeren lastercampagnes tegen critici van het regime, ze verspreiden leugens, ze speuren websites af naar elk onvertogen woord over de regering. Dergelijke websites worden ook hier gebezigd, zeggen Turkse Belgen.

Tevens staan er 1.224 Turkse Belgen op een ‘zwarte lijst’ van mensen die Turkije niet meer binnen mogen. Wie het zijn en hoe ze daarop terechtkomen, is hoogst onduidelijk. Begin maart vroeg de Belgische regering Ankara om verduidelijking over de gebruikte criteria. Dat werd toegezegd, maar tot op vandaag is die informatie nog niet overgemaakt.

Veel Belgische Turken dragen Erdogan op handen. Telkens hij in België komt, wordt Erdogan verwelkomd door een grote en enthousiaste menigte. En zestig procent stemt op hem.

F
E
E
D

B
A
C
K