Moviemiento, een reeks films en documentaires over verzet in het Film-Plateau (UGent).

Woensdag 15 maart komt de Nederlands-Koerdische regisseur Reber Dosky vertellen over zijn werk en een bloemlezing tonen uit zijn poëtische en beklijvende documentaires over de Koerdische regio’s.

Reber Dosky (1975) is een Koerdisch-Nederlandse filmmaker. Hij maakte verschillende bekroonde kortfilms en documentaires over het harde leven in de Koerdische regio’s van Syrië, Irak en Turkije. Zo reisde hij verschillende malen naar Kobani, de stad in het noorden van Syrië waar de Koerdische milities en hun bondgenoten uit andere bevolkingsgroepen een heroïsche strijd leverden tegen de Islamitische Staat. Hij maakte verschillende documentaires over deze reizen, waaronder Meyrem, The Sniper of Kobani en de gloednieuwe, nu al bekroonde documentaire Radio Kobani. Daarnaast maakte hij ook Yezidi Girls, een indringend portret over Yezidi-meisjes in het noorden van Irak, die aan de gruwelijke seksslavernij van de Islamitische Staat ontsnapten. Op deze avond toont hij een bloemlezing uit zijn werk en vertelt over zijn wedervaren. Zijn poëtische films brengen de harde oorlogsrealiteit waarin de Koerdische bevolking een menswaardig leven probeert her op te bouwen op een zeer ontroerende manier in beeld.

Inleiding en nabespreking: Reber Dosky


Moviemiento

Moviemiento is een samenwerking tussen Koerdisch Instituut vzw, Vrede vzw, Menarg (Ugent) en Masereelfonds

Wereldwijd komen mensen op allerlei manieren in verzet tegen onrecht, van grote opstanden tot stil protest. Een levensbelangrijk menselijk streven dat nochtans vaak  onderbelicht blijft. Daarom brengen wij het in beeld.

In maart 2017 bent u steeds op woensdagavond (20u) welkom in de Gentse universitaire filmclub Film-Plateau, voor vier inspirerende en verrassende films, telkens   voorzien van een deskundige inleiding en een nabespreking. Bekijk ook zeker de andere films in het programma!

Praktisch:

  • Locatie: Film-Plateau Gent, Paddenhoek 3, 9000 Gent
  • Gratis inkom
  • Aanvang: 20u
  • Meer info: [email protected]
  • Organisatie: Koerdisch Instituut, Masereelfonds, Menarg en Vrede vzw

F
E
E
D

B
A
C
K