De Koerdistan Cultuurweek 2016 was in meer dan één opzicht onvergetelijk. Na een niet-gerechtvaardigd verbod van de administratie van Brussel-Stad en een gewonnen beroep bij de Raad van State, ging dit jaarlijkse feest van de Koerdische gemeenschap in België van start op vrijdag 23 september 2016. Een dag later dan voorzien, maar met een programma vol activiteiten en feestelijkheden.

Herbeleef de Koerdistan Cultuurweek 2016 hier met foto’s en video’s.

Foto Orhan Kilic

Foto Orhan Kilic

Vrijdag

De Koerdistan Cultuurweek 2016 ging van start met een internationale conferentie in het Vlaams Parlement, over het recht op onderwijs in de moedertaal. Delegaties uit Bakûr, Polen, Frankrijk en België legden het belang uit van onderwijs in de moedertaal en de bijzondere situatie van de Koerden.

In de namiddag begonnen de feestelijkheden met een traditionele Koerdische huwelijksstoet van De Brouckère tot aan het Spanjeplein, gevolgd door concerten en andere feestelijkheden.

Foto Aurore Belot

Foto Aurore Belot

Vrijdagavond vierden we de vernissage van een tentoonstelling in Gemeenschapscentrum Ten Noey in Sint-Joost-ten-Node. De vrouw staat centraal in deze unieke dubbeltentoonstelling van fotografe Aurore Belot en schilderes Djamila Gassoian. De fotoreeks van Aurore biedt een zeldzaam inzicht in de bijzondere activiteiten van een Vrouwenhuis in Van (Noord-Koerdistan, Turkije). De werken van schilderes Djamila tonen de vrouw in al haar grootsheid en macht, maar ook in al haar complexiteit en kwetsbaarheid. Deze tentoonstelling kan nog worden bezocht in GC Ten Noey t.e.m. 30/10/16.

Men kon bovendien het resultaat bewonderen van een poëzieproject waaraan het Koerdisch Instituut heeft deelgenomen: ‘Ik ben het leven, het zijn, de strijd.’, een zin uit een gedicht van Cigerxwîn.

De eerste dag eindigde met de vertoning van de film ‘Memories on Stone’ van Shawkat Amin Korki in Cinéma Aventure.

Foto Geert Van Haute

Foto Geert Van Haute

Zaterdag

De tweede dag van de Koerdistan Cultuurweek 2016 zat vol activiteiten op het Spanjeplein en begon met de voorstelling van een boek van Belgisch eresenator Hugo Van Rompaey over de Koerdische kwestie.

Vervolgens zagen we het indrukwekkende en beklijvende theaterstuk ‘Poétique de l’hommage aux martyrs’, van het Frans-Koerdische gezelschap Bien A Vous – Armanç Kerboranî, over de onrechtvaardigheden die de Koerdische gemeenschap in Turkije moet doorstaan.

Foto Toprak

Foto Toprak

De namiddag werd ingezet met tal van Koerdische kinderspelletjes.

Na Koerdische danslessen voor kinderen en folkloristische muziek en dans, beleefden we een namiddag en avond vol concerten. Op het zonnige Spanjeplein kon er genoten worden van Jaune Toujours, Boliviaanse muziek van Kawari asbl, de bekende Koerdische artiest Hivron en mondiale muziek van Nomad Swing Trio.

Zaterdag eindigde eveneens met de vertoning van de film ‘Memories on Stone’ te Cinéma Aventure.

Zondag

De laatste dag van de Cultuurweek was even bijzonder als het evenement zelf. De dag begon met een kinderatelier georganiseerd door Ateliers du Soleil asbl: kinderen konden d.m.v. tekeningen en schilderwerkjes hun wensen uitdrukken voor de reconstructie van Kobanê. Het resultaat was even mooi als ontroerend.

Foto Toprak

Foto Toprak

’s Middags stelden leden van het Rojava Solidariteitscomité hun boek ‘De staat voorbij. Bijdrage van de Koerdische bevrijdingsbeweging’ voor, in het bijzijn van een enthousiast publiek.

Na nog een sessie Koerdische danslessen voor kinderen en folkloristische muziek en dans, was het tijd voor Dengêj, de traditionele Koerdische muzikale verhaalvertellingen.

De Dengbêjs (barden) werden onderbroken door een bezoek van een net getrouwd koppel en nieuwe dansen. De regen begon, maar het dansen ging verder.

90-z-feestje-mc

De Cultuurweek eindigde met concerten in de regen. De Koerden bleven verder dansen, en hun cultuur en hun bestaan vieren. Ondanks alle weerstand werd er gevierd!

We zouden graag iedereen van harte willen bedanken die heeft geholpen of heeft deelgenomen aan de organisatie van de Koerdistan Cultuurweek 2016, het zou onmogelijk geweest zijn zonder jullie. Hartelijk dank en tot op de volgende editie!

Het organisatiecomité

 

PS Als u foto’s, video’s of verhalen hebt die u wilt delen, kunt u ze altijd sturen naar [email protected].

F
E
E
D

B
A
C
K