Programma

Derwich M. Ferho, voorzitter van het Koerdisch Instituut vzw stelt het boek ‘In de Bres voor de Koerden’ van Marlies Casier voor.

Aansluitend zal Tine Danckaers (MO*-magazine) Bart Staes (Europarlementslid Groen!) en Hugo van Dienderen (voormalig kamerlid Groen! en voorzitter Groen!Plus) interviewen over hun engagement voor de Koerden en over hun visie op de toekomst van de Koerden in Turkije. De avond wordt feestelijk afgesloten met een Koerdische receptie.

Over In de bres voor de Koerden:

Vanaf de late jaren zestig hebben politici in Vlaanderen oren naar de problemen van de Koerden in het Midden-Oosten en hebben ze zich ingespannen om de eisen van de Koerden te agenderen en/of de flagrante schendingen van de Mensenrechten aan de kaak te stellen. In de Bres voor de Koerden gaat precies over die inzet en de bewogen- en bevlogenheid van Vlaamse politici voor de rechten van de Koerden. De bedenkingen en getuigenissen van Willy Kuijpers, Jaak Vandemeulebroucke, Frieda Brepoels, Bart Staes, Jan Béghin,Bert Anciaux, Lionel Vandenberghe, Nelly Maes, Hugo Van Rompaey, Jan Loones, Hugo Van Dienderen en Jef Sleeckx vormen de basis van dit werk. We kijken achteruit maar ook vooruit, met het blijvende vraagstuk van Turkije’s toetreding tot de Europese Unie en de beloftes die dit inhoudt voor de toekomst van haar minderheden. 

Over de auteur Marlies Casier:

Zij is werkzaam als onderzoekster aan de Universiteit Gent, verbonden met de Middle East and North Africa Research Group (MENARG) aan de Vakgroep Studie van de Derde Wereld, waar ze onderzoek verricht naar het transnationaal politiek activisme in relatie tot de Koerdische kwestie in Turkije. Van haar hand verschenen wetenschappelijke artikels in Ethnicities, the European Journal of Turkish Studies alsook het samengesteld volume Nationalisms and Politics in Turkey. Political Islam, Kemalism and the Kurdish Issue, bij Routledge, i.s.m. prof. Joost Jongerden (Wageningen Universiteit). Marlies Casier is licentiate in de Moraalwetenschappen en Master in Conflict & Development.

16/11/2010 – 19u30: Boekpresentatie ‘In de Bres voor de Koerden’, Marlies Casier 

Adres: Groen-secretariaat Antwerpen -CHAPO, Statiestraat 146, 2600 Berchem)Info: +32/(0)2 230 34 02 of [email protected]   

F
E
E
D

B
A
C
K