aboek15_185

 

 

 

 

Op zaterdag 18 april vind je de infostand van het Koerdisch Instituut op de Internationale Alternatieve Boekenbeurs in De Centrale in Gent. Kom kennismaken aan onze stand en leer meer over de activiteiten van het Koerdisch Instituut en over de situatie in de Koerdische regio’s (Turkije, Irak, Iran, Syrië en de Kaukasus). Bij onze infostand kan je ook onze boeken kopen en ons tijdschrift De Koerden.

Om 17 uur geven geven freelancejournalist Toon Lambrechts en cameraman Roel Pulinx een lezing over de situatie in Rojava (de Koerdische regio’s in het noorden van Syrië).

ROJAVA, HET KOERDISCH EXPERIMENT (Toon Lambrechts en Roel Pulinx)
Nederlandstalig
De Koerdische revolutie in Rojava spreekt tot de verbeelding. In de bloedige chaos van de Syrische burgeroorlog gaan de Koerden hun eigen weg, en timmeren er aan een vorm van democratisch zelfbestuur. Te midden van een land waar iedere hoop weggevaagd lijkt werken ze aan een politiek systeem waar de verschillende etnhische groepen zich in kunnen vinden, waar vrouwenrechten en de rechten van minderheden gerespecteerd worden en waar de bevolking inspraak heeft in het bestuur.
Hoe krijgt hun ideologie van democratisch zelfbestuur vorm? Kan het politieke experiment van de Koerden iets betekenen voor de rest van Syrië? En heeft een dergelijk systeem kans op slagen in een regio verscheurd tussen dictatoriale regimes en religieus fanatisme?
Toon Lambrechts en Roel Pulinx bezochten in 2014 en 2015 de Koerdische kantons Cizre en Kobane. Vanuit hun ervaringen ter plekke openen ze de discussie over hoe het Koerdisch experiment te begrijpen.

Het volledige programma van de Internationale Alternatieve Boekenbeurs en de wegbeschrijving vind u hier.

De toegang tot de boekenbeurs is gratis.

De deuren gaan open om 10u, de beurs gaat door tot 18u in De Centrale, Kraankinderstraat 2, Gent.

Om 19u start het avondprogramma in Jeugdhuis Achterban, Land van Waeslaan 162, 9000 Gent. Vanaf 19u: Volxkeuken door Kokkerellen – Vanaf 21u: Optredens + fuif (5 euro)

F
E
E
D

B
A
C
K