Infoavond over de actuele situatie in de Koerdische regio’s in Syrië en Irak en de opmars van de Islamitische Staat
18 december, 20u tot 22u, vzw ‘t Uilekot, Herzele
Sprekers Ludo Debrabandere (Vrede vzw) en Derwich M. Ferho (Koerdisch Instituut)
Na een korte introductie over de geschiedenis van de Koerden in de regio, wordt de focus verlegt op de huidige actualiteit.
Hoe zit de situatie nu in elkaar? Van waar komt de IS opeens? Wie zit waar? We zoomen in op de Koerdische regio’s in het Midden-Oosten.
De uiteenzetting wordt gedocumenteerd met fragmenten uit een reportage van Toon Lambrechts (journalist oa voor Mo, Knack, …) en Roel Pulinx (camera) over de Koerdische regio’s in het noorden van Syrië (Rojava)
Achteraf kan het publiek vragen stellen.
Inkom: 2€.
Zitplaats reserveren via ‘t Uilekot
Achtergrondinformatie
De Koerden zijn een volk zonder staat van ruim 35 miljoen mensen. Ze leven verspreid over Turkije, Irak, Iran, Syrië en de Kaukasus. Als volk kennen ze een bloedige geschiedenis van onderdrukking, mensenrechtenschendingen en het verbod om hun eigen taal en cultuur te gebruiken en te beleven.
Ook vandaag staan de Koerden in het brandpunt van de oorlog in het Midden-Oosten. Ze vormen met hun lichtbewapende YPG/YPJ-milities (in Syrië), HPG en de Peshmerga (in Noord-Irak) de eerste linies in de strijd tegen het terreurbewind van de Islamitische Staat.
Begin augustus richtte de Islamitische Staat een bloedbad aan in de Yezidische stad Shengal (Sinjar, Irak), waarbij duizenden doden vielen en twee- tot driehonderdduizend mensen op de vlucht sloegen. De Yezidi vormen een oeroude Koerdische geloofsgemeenschap die door de Islamistische Staat als ketters wordt beschouwd.
Ruim vierhonderd kilometer westwaarts, in de Koerdische regio’s in het noorden van Syrië, belegert diezelfde Islamitische Staat de stad Kobanê. Kobanê vormt samen met Afrin en Cizirê de drie kantons van “Rojava” (West-Koerdistan). In Rojava proberen de Koerdische partijen een autonoom, democratisch zelfbestuur uit te bouwen, waarin vrouwen evenveel inspraak krijgen als mannen en waarin elke etnisch-religieuze groep op gelijke voet behandeld wordt. In Kobanê vechten de Koerdische milities voor veel meer dan enkel maar voor hun stad, ze vechten voor een alternatief, democratisch bestuur, het exact tegenovergestelde van het Sharia-bewind dat de Islamitische Staat er wil invoeren. Hun strijd is een ongelijke strijd, de Koerden vechten met lichte wapens tegen een overmacht aan zwaar bewapende jihadisten. Wie geeft hen wapens en finnanciert deze terreurgroep?
Kobanê en de andere kantons kunnen alle internationale steun en hulp meer dan ooit gebruiken!