24 april is de nationale herdenkingsdag van de Armeense Genocide, zowel in Armenië als in het aangrenzende Artsakh (Nagorno-Karabach). Om de slachtoffers te herdenken lopen in Jerevan duizenden mensen naar het nationaal monument Tsitsernakaberd om bloemen te leggen bij de eeuwige vlam.

Vandaag betuigt het Koerdisch Instituut zijn solidariteit en zullen wij aanwezig zijn op de herdenking in Elsene waar de gedenksteen van de genocide staat (zie foto).

De eerste fase van de volkerenmoord begon op 24 april 1915, toen de Ottomaanse regering honderden Armeense intellectuelen en gemeenschapsleiders arresteerde en vermoordde in Constantinopel, of het hedendaagse Istanbul. Het breidde zich uit tot brute moordpartijen op de mannelijke Armeense bevolking en de deportatie van Armeense vrouwen, kinderen en ouderen naar de Syrische woestijn. Meer dan een miljoen Armeniërs werden gedood – ongeveer 70 procent van de totale Armeense bevolking in het Ottomaanse rijk.

Het is vreselijk om te moeten vaststellen dat ook vandaag nog mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden worden gepleegd op Armeense bevolking. Met steun vanuit Turkije gaat Azerbeidzjan door met gewetenloze buitengerechtelijke executies en het opsluiten van Armeniërs in Artsakh (Nagorno-Karabach).

Meer informatie en details vindt u in het persbericht ‘Evil Continues to Live” dat de “Armenian Council of America” publiceerde. Hierbij de link naar dat bewuste persbericht.

F
E
E
D

B
A
C
K