uitnodiging lommel

 

 

Maandag 8 december, 19u tot 22u, militaire begraafplaats Lommel

Info- en discussieavond met Mr. Orhan Kiliç, voorzitter Vereniging van de Studenten uit Koerdistan (YXK)

Begeleiding: Dries Saenen, stagiair Vormingplus Limburg en Derwich M. Ferho, voorzitter Koerdisch Instituut Brussel

Het afgelopen jaar zijn tienduizenden vrouwen en mannen, gezinnen met kinderen, ouderen en thuislozen uit Rojava, de Koerdische regio in Syrië, op de vlucht moeten slaan voor de brutaliteit van de IS, de ‘Islamitische Staat’. Sinds begin juli verspreidt het meedogenloze geweld van IS zich ook over Zuid-Koerdistan, het noorden van Irak, vooral Shengal, thuis van zevenhonderdduizend Yezidi’s – een eeuwenoude Koerdische religie.
De tragedie bereikte een absoluut dieptepunt in de eerste weken van augustus. IS startte een offensief in de regio Shengal, spiritueel centrum van het Yezidisme. Meer dan driehonderdduizend Yezidi’s moesten hebben en houden achterlaten. Tienduizenden families vluchtten de bergen in, waar ze dagenlang vast zaten in een verzengende hitte zonder eten of drinken. Anderen trokken richting Rojava, Zuid-Koerdistan of Noord-Koerdistan (Turkije).
In Syrië ligt momenteel het Koerdische kanton Kobanî zwaar onder vuur van de IS. Kobanî is een strategische gelegen grensstad, vlakbij Turkije. Mocht de IS Kobanî veroveren, betekent dit een cruciale bestendiging van hun territorium in Syrië.
Zowel in Kobanî als in Shengal ontplooit zich een nieuwe fase in de politieke structuur van het Midden-Oosten. Oude grenzen verliezen hun legitimiteit en nieuwe regionale machten grijpen hun kans. De vraag is welke richting deze ontwikkelingen zullen uitgaan. De radicale democratie van de Koerden of de puriteinse Islamitische staat?

Inschrijvingen gewenst

Locatie: Militaire Begraafplaats Lommel: Dodenveldstraat 30, 3920 Lommel , Belgium

 

Een project van Dries Saenen i.s.m.  Vormingplus Limburg, Koerdisch Instituut, Militaire Begraafplaats Lommel en Thomas Moore Geel

F
E
E
D

B
A
C
K