Naar aanleiding van een artikel in hetzelfde blad over de Gülenbeweging heeft FNV-voorzitter Agnes Jongerius besloten zich terug te trekken uit de Raad van Advies van Stichting Witte Tulp. Uit het artikel in Binnenlands Bestuur blijkt dat de Witte Tulp banden heeft met de Turkse Gülenbeweging, een controversiële, streng-islamitische beweging die mannen boven vrouwen stelt en homoseksualiteit verwerpt. Ongeveer 600 kinderen, voornamelijk van Turkse afkomst, krijgen jaarlijks begeleiding en bijlessen van de Witte Tulp. De organisatie krijgt subsidie van de gemeenten Amsterdam, Haarlem en Zaandam.
Van Bruinessen heeft kritiek op de ondoorzichtige structuur van de aan de Gülenbeweging gelieerde organisaties, waaronder Stichting de Witte Tulp, de Stichting Islam en Dialoog, de Dialoog Academie (platform van academici), Stichting Cosmicus (middelbaar onderwijs) en ondernemersvereniging Hogiaf: ‘Het lijkt erop dat de beweging net als de Moslimbroederschap georganiseerd is in cellen, die onderling geen contact hebben. Er is wel sprake van verticale communicatie, maar waar de directieven vandaan komen en hoe de gezagslijnen precies lopen, is niet duidelijk. Ook vind ik dat ze veel opener moeten zijn," aldus Van Bruinessen.
De Tweede Kamer ontvangt binnenkort het resultaat van zijn onderzoek naar de omstreden beweging. Hij schreef het rapport in opdracht van voormalig integratieminister Eberhard van der Laan naar aanleiding van een NOVA-uitzending over de islamitische indoctrinatie van kinderen op een internaat van Gülen-volgelingen.
Lees verder bij Binnenlands Bestuur hier en hier.
Achtergrond
De discussie over de beweging van Gülen werd in juli 2008 angezwengeld door het programma Nova, waarin werd beweerd dat de beweging een dubbele agenda zou hebben. Fethullah Gülen zou niet alleen streven naar dialoog, maar ook naar islamisering van de samenleving. Op last van de Tweede Kamer gaf toenmalig minister Ella Vogelaar de AIVD opdracht een onderzoek uit te voeren. Daaruit bleek dat de beweging niet staatsgevaarlijk is.
In januari 2009 werd in Rotterdam een notitie van raadslid Fähmel behandeld waarin zij verklaarde dat de Gülenbeweging wel gevaarlijk zou zijn. De Rotterdamse raad concludeerde echter dat er geen reden was de samenwerking met organisaties die aan Gülen gelieerd zouden zijn te verbreken.
Het onderzoek dat door Van der Laan werd ingesteld, zou in eerste instantie worden uitgevoerd door het Instituut voor Integratie en Sociale Weerbaarheid (ISW) van de RUG. Toen uit onderzoek van Trouw bleek dat de directeur van het ISW lid was van de raad van advies van de Dialoog Academie, een instelling die nauw betrokken zou zijn bij de Gülenbeweging, volgden kamervragen van SP-kamerlid Sadet Karabulut over de onafhankelijkheid van de onderzoekers in het geding. Hierop besloot de minister om de opdracht in te trekken en aan Forum te verlenen. Het onderzoek is uiteindelijk uitgevoerd door Turkije-kenner Martin van Bruinessen.
Links:
Gülenbeweging is wel islamitisch-fundamentalistisch
het onderzoeksrapport van Anita Fähmel (pdf)
Onderzoek naar Fethullah Gülen (‘grootste intelectueel ter wereld’)
proefschrift verdedigt omstreden Turkse beweging
Kabinet: geen onderzoek naar beweging Fethullah Gülen
http://www.timemedia.nl/site
http://www.dialoogacademie.nl/site/index.php
http://info.bij.7x.nl/Fethullah_Gülen of de kritischere Engelstalige versie http://info.on.7x.nl/Fethullah_Gülen
Dit filmpje van The Guardian gaat over de Gulen-beweging.
Bekijk hier een interview met Gürkan Celik, voorzitter Dialoog Academie.
deel dit artikel op NuJij | deel dit artikel op Twitter | deel dit artikel op FaceBook Tags: fethullah gulen, binnenlands bestuur, witte tulp, martin van bruinessen, agnes jongerius, scheiding staat kerk
BRON:
http://www.republiekallochtonie.nl/aanhangers-van-fethullah-gulen-moeten-meer-openheid-geven