Culturele Evenementen

U zoekt een muzikant of en dansgroep om uw activiteit op te luisteren? Ook hierbij helpen we u graag verder.

Het Koerdisch Instituut ziet het als onderdeel van zijn missie om de cultuur van onderdrukte volkeren en gemeenschappen zichtbaar te maken. Tonen dat er zoiets bestaat als een Koerdische, Assyrische, Armeense, Yezidi, … cultuur is een politiek statement op zich. Daarbij hebben al deze culturen veel meer te beiden dan muziek en dans. Ook verhalen, poëzie en dengbej (gezongen volksverhalen) behoren tot de mogelijkheden.

Een speciale avond rond het gebrek aan democratie en mensenrechten in Turkije kunnen we bijvoorbeeld beginnen met een kortverhaal van Selhattin Demirtas, de charismatische Koerdische politicus die – geheel onterecht – gevangen zit in Turkije. Zijn aangrijpende gedichten en kortverhalen – opgeluisterd door een Koerdisch muzikant – vormen de ideale opener van een debat of een lezing rond het thema.

Ook theater programmeren we. Het theaterstuk: “Poëtische hommage aan de martelaren” is een theatervoorstelling van ‘La compagnie Bien A Vous – Armanç Kerboranî’ uit Frankrijk. Dit project van de Frans-Koerdische kunstenaar Juan Golan Elibeg combineert zang, vioolmuziek, drama en beweging als striemende aanklacht tegen de recente vernietiging van verschillende Koerdische steden door het Turkse leger. Ook in 2019 kunt u dit bevlogen theatergezelschap naar Vlaanderen halen.

Of wat dacht u van de vertolking van een traditionele bruidstoet, een modeshow van traditionele klederdracht, een Koerdisch dorp met tenten, replica’s van culturele erfgoedsites, traditionele kinderspelletjes, …

Al deze zaken behoren tot de mogelijkheden om zichtbaarheid te geven aan deze onderdrukte culturen.

Geïnteresseerd?

Stuur ons een berichtje

Opties

F
E
E
D

B
A
C
K