Filmavond

Het Koerdisch Instituut brengt u de mooiste of meest aangrijpende Koerdische films, kortfilms en documentaires.

Wist je dat Belgisch-Koerdische filmmakers opkomende talenten zijn? Zagros van Blue Zagros Sahim Omar Kalifa, won de grand prix op van filmfest Gent, Blue silence van Bülent Öztürk, kreeg verschillende awards op het filmfestival in Istanbul. En laten we onze eigen Berivan Binevsa niet vergeten die in de prijzen viel voor verschillende kortfilms én momenteel haar eigen langspeelfilm maakt.

Desgewenst bekijken we de mogelijkheden om de film te laten inleiden door de regisseur. Of we organiseren na de vertoning een vraaggesprek of debat met de regisseur en/of één of meerdere experten rond het onderwerp. U vraagt, wij draaien!

Zo bent u bij ons aan het juiste adres voor verschillende kortfilms van onze huisregisseuse Binevsa Berivan, waaronder het poëtische Sidewalk.

Verder staan we in contact met bekende regisseurs als Reber Dosky en Sahim Omar en voor zeer informatieve documentaires over de oorlog in Rojava (Syrië) en over de vrouwelijke verzetsbeweging in Turkije.

Een greep uit de films en documentaires die we graag helpen vertonen:

Zagros (2017)

Een langspeelfilm over een jonge Koerdische vrouw die wordt beschuldigd van overspel en met haar dochtertje naar België vlucht. Haar man Zagros, overtuigd van haar onschuld, reist hen achterna. Maar eenmaal in Brussel begint hij te twijfelen. Zagros moet kiezen tussen de liefde voor zijn vrouw en de eer van zijn familie. Van gelauwerd regisseur Sahim Omar Kalifa, bekend van Baghdad Messi en Bad Hunter.

Blue silence (2017)

Bekroond langspeelfilmdebuut van de Belgisch-Koerdische regisseur Bülent Öztürk. De getormenteerde Turkse soldaat Hakan is met een kop vol oorlogstrauma’s in een psychiatrische instelling beland. De gruweldaden die hij in naam van het Turkse leger pleegde tegen de opstandige Koerdische bevolking, blijven aan hem vreten. Wanneer hij na lange tijd genezen wordt verklaard, probeert hij de draad van zijn leven weer op te pikken …

Rojava: A utopia in the Syrian chaos (2018)

Een documentaire van Chris Den Hond en Mireille Court over het originele politieke project van basisdemocratie, feminisme, secularisme en etnisch-religieus pluralisme dat de Koerden en hun bondgenoten opstartten in het noorden van Syrië.

Voices of Bakur (2019)

Een aangrijpende documentaire over de oorlog in het Koerdische zuidoosten van Turkije in 2015-2016. Wanneer verschillende Koerdische steden autonomie uitroepen en jongeren barricades opwerpen in de wijken, reageert het Turkse leger ongemeen hard door hele steden met de grond gelijk te maken. Honderden burgers worden vermoord. Een documentaire met moeilijk te vinden filmmateriaal van dit vergeten en onderbelichte conflict op de drempel van Europa. Van Two Rivers and a Valley, een collectief van Turkse, Koerdische, Amerikaanse en Europese radicale filmmakers.

Commander Arian (2018)

In deze documentairefilm van Alba Sotorra trekken we naar de Syrische frontlinies aan de hand van Arian, een Koerdische commandante. Arian leidde een bataljon van de Vrouwelijke Zelfverdedigingseenheden (YPJ) in de strijd voor de bevrijding van Kobanê van het juk van de Islamitische Staat (IS). Een inspirerend verhaal over emancipatie en vrijheid.

Dil Leyla (2016)

Documentairefilm over de onderdrukking van Koerdische verkozenen in Turkije. Op 26-jarige leeftijd wordt de Koerdisch-Duitse Leyla Imret gekozen tot de jongste burgemeester van Turkije. Met een recordscore van 81% wordt ze burgemeester van Cizre. De jonge vrouw is vol enthousiasme en plannen om haar geboortestad socialer, vrouwvriendelijker en groener te maken… Maar dan komt de oorlog en begaat het Turkse leger de meest afgrijselijke mensenrechtenschendingen tegen de opstandige stad. Leyla wordt – net als nagenoeg alle Koerdische verkozenen – vervolgd en moet opnieuw naar Duitsland vertrekken.

Radio Kobanî (2016)

Een poëtische en zeer aangrijpende documentairefilm van de Nederlands-Koerdische regisseur Reber Dosky. De film toont het verhaal van de jonge Koerdische verslaggeefster Dilovan. Nadat de Koerdische milities erin slagen haar thuisstad Kobanî (Syrië) te bevrijden van de Islamitische Staat (IS) begint Dilovan tussen de ruïnes een radiostation.

The sniper of Kobanî (2016)

Eeen korte documentaire van Reber Dosky over Haron, een Koerdische sniper die naar Kobanî is getrokken om zich aan te sluiten bij het verzet tegen ISIS.

No Friends (2018)

Een documentaire van Jozef Devillé over de vrouwelijke Koerdische militieleden die strijden tegen de Islamitische Staat (IS).

Vrouwen tegen Daesh (2016)

Een documentaire uit 2016 van de bekroonde oorlogsjournaliste Pascale Bourgaux over de strijd van de Koerdische vrouwenmilities tegen de Islamitische Staat.

Ciao Bella (2014)

Een documentaire van Binevsa Berivan – medewerkster van onze Franstalige zusterorganisatie Institut Kurde – over de strijd voor vrouwenrechten van drie activistes, een Iraanse, een Turkse en een Koerdische, die elkaar ontmoetten in Brussel.

Het volk van de pauw (2006)

Een mooie documentaire over het yezidisme van onze huisregisseuse Binevsa Berivan.

Naast al deze films, kortfilms en documentaires kunnen we u desgewenst nog meer films aanraden.

Geïnteresseerd?

Stuur ons een berichtje

Opties

F
E
E
D

B
A
C
K