Tentoonstellingen

U kunt de volgende tentoonstellingen ontlenen bij of boeken via het Koerdisch Instituut.

Het moedige verzet van de Koerden tegen IS

Journalist Toon Lambrechts trok meerdere malen naar Rojava, de Autonome Koerdische Regio in Noord-Syrië, en naar Shengal (Sinjar), de Yezidi-stad in Irak die in augustus 2014 etnisch gezuiverd werd door de Islamitische Staat.

Hij maakte voor het Koerdisch Instituut een aangrijpende fotoreportage. De reportage toont niet alleen de vluchtelingenstroom van duizenden Yezidi vanuit Irak naar de Koerdische regio in Nood-Syrië, maar vooral ook het spontane verzet van zowel mannelijke (YPG) als vrouwelijke (YPJ) Koerdische strijders. 

Deze reportage van Toon Lambrechts kan – indien gewenst – worden aangevuld met sfeerbeelden van Paul Van Capellen.

Paul, die al vele jaren sympathisant en vrijwilliger is voor het Koerdisch Instituut trok in de afgelopen jaren doorheen Turks Koerdistan. Paul’s passie is fotografie. Hij maakte dan ook van de gelegenheid gebruik om indrukwekkend beeld-materiaal van natuur en folklore te verzamelen.

Beide reportages kunnen gelijktijdig of afzonderlijk voor een tentoonstelling worden aangevraagd.

Expo – Djamila Gassoian

Djamila Gassoian, de artieste van Yezidi-afkomst, exposeert haar diepzinnige schilder-werken.

Op zijn minst kunnen we Djamila multicultureel noemen. Tijdens haar parcours heeft ze zich kunnen verdiepen in en verrijken met de Armeense, Koerdische, Georgische en Russische cultuur.

In plaats van deze culturen hiërarchisch te ordenen, verkiest ze het essentiële uit elke cultuur te halen en deze te laten opgaan in mekaar.

Djamila is van oordeel dat de reden waarom elke van deze culturen heeft standgehouden, schuilt in hun diepgang en het daarom meer dan enige moeite waard is om ze van dichtbij te bestuderen en het beste eruit te halen.

 

Reis door Sint Joost

Fotografe Valentina Summa neemt je mee op een fascinerende reis langs de Koerdische, Aramese en Armeense gemeenschappen van Sint-Joost-ten-Node. 

Deze intieme portretten tonen hun dagdagelijkse gewoonten, hun beroepen en hun culturen. (i.s.m. 11.11.11.)

Kurdewarî, land van de Koerden

Als het ware genesteld in een gebergte verspreid over het grondgebied van Iran, Irak, Syrië en Turkije, ontdekt men Koerdistan. Een mythisch gebied dat niet over erkende grenzen beschikt, en met een Koerdische bevolking die een natie vormt zonder staat.

Maxime Crozet, de reizende fotograaf, doorkruiste in 2019 de wegen en paden van dit bergachtige gebied en de hoge plateaus van West-Azië. Op het kruispunt van de Turkse, Perzische en Arabische beschavingen, trok hij vastberaden doorheen dit gebied voor een ontmoeting met “het grenzeloze volk”. Deze bestemming is volgens Maxime zowel heroïsch als tragisch te omschrijven. De fotoreportage toont fascinerende beelden van een reis doorheen een niet-bestaand land.

U kan deze tentoonstelling aanvragen via het Koerdisch Instituut. Of neem een kijkje op www.maximecrozet.wixsite.com/photography 

Geïnteresseerd?

Stuur ons een berichtje

Opties

F
E
E
D

B
A
C
K