In het artikel “Angst heerst in de mijnstad” van Marlies de Koning, spreken burgers over de AKP.
Die uitspraken sluiten aan bij mijn ervaringen elders in Turkije, vlakbij de Syrische grens. Tijdens de lokale verkiezingen was ik daar te gast bij verschillende families. Hier wordt alle jaren verteld hoe mensen brandstof, voedsel, koelkasten of geld krijgen en vervolgens met de hand op de Koran beloven om AKP te stemmen. Dit jaar leek meer te gebeuren.
Op een nacht onderweg van Birecik naar Gaziantep werden we gebeld door de familie, waar we juist vandaan kwamen. We kregen onverwacht een maaltijd en een verhaal. De zoon had bij een klasgenoot thuis voorgestempelde stembiljetten gezien met het ‘evet’ voor AKP. Na de verkiezingen kreeg je geld voor ongebruikte stembiljetten. Ze hoopten op belangstelling van Europese journalisten …..
Op de verkiezingsdag hoorde ik dat BDP-waarnemers niet in alle verkiezingslokalen welkom waren.
Terwijl de stembiljetten geteld werden viel de stroom uit.
Daarna kwamen verhalen over stroomstoringen door een kat in 21 energiecentrales, de herhaling in juni van verkiezingen bij Agri, foto’s van verbrande en verscheurde stembiljetten, een vrolijk dubbelportret van de burgemeester van Ceylanpinar met een Al Nusra strijder, etc. (* en **)

Deze winter kon Europa meegenieten van een spectaculair corruptieschandaal over schoenendozen met miljoenen. De premier hield daarop een schoonmaakactie bij justitie en politie. Wetgeving en rechtspraak zijn hier niet in lijn met internationale standaarden. Het lijkt naïef om te verwachten dat verkiezingen wel vlekkeloos verlopen.
Medio april zocht ik thuis een overzicht van alle incidenten en vond vooral serieuze analyses van officiële uitkomsten. Ja, Erdogan is populair. Maar zijn de aanwijzingen voor verkiezingsfraude niet serieus genoeg of is Europa bang om te erkennen, dat in Turkije de basis van de parlementaire democratie met voeten getreden wordt?

C.T.v.Dorp
Valkenswaard 20-5-2014

* Fréderike Geerdink, 2-4-2014 op www.beaconreader.com

** www.veooz.com/media/IH281kp/gallery

http://www.veooz.com/photos/IH281kp.html

http://www.veooz.com/photos/tH38O3S.html

F
E
E
D

B
A
C
K