Gepubliceerd door De Wereld Morgen redactie op maandag 29 augustus 2016

Philippe Hensmans, directeur Amnesty International Belgique francophone, en Wies De Graeve, directeur Amnesty International Vlaanderen, aan de Turkse ambassade in Brussel met 20.000 handtekeningen (Amnesty International)

Philippe Hensmans, directeur Amnesty International Belgique francophone, en Wies De Graeve, directeur Amnesty International Vlaanderen, aan de Turkse ambassade in Brussel met 20.000 handtekeningen (Amnesty International)

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International bezorgde op 29 augustus 2016 20.000 Belgische handtekeningen aan de Turkse ambassade in Brussel. Op internationaal niveau tekenden 209.943 mensen de petitie. De petitie pleit voor het onverminderd respecteren van de internationaal geldende mensenrechten.

In zijn persmededeling benadrukt Amnesty International dat alle misdaden die gepleegd werden tijdens de bloedige poging tot staatsgreep op 15 juli moeten onderzocht worden en dat daders bestraft moeten worden. Dit mag echter niet ten koste gaan van de mensenrechten van de Turkse bevolking. Zo moeten beschuldigden eerlijke processen krijgen, mag er niet gefolterd worden en moet de vrije meningsuiting gerespecteerd blijven.

De noodtoestand rechtvaardigt op geen enkele manier de repressie tegen dissidente stemmen en de arrestatie van journalisten of professoren die kritisch zijn voor de overheid,” zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen. “Werknemers die geschorst of ontslagen zijn, moeten dit via transparante en eerlijke procedures kunnen aanvechten.”

Na de poging tot staatsgreep, die meer dan 260 doden en 2.000 gewonden maakte, nam de repressie door de Turkse autoriteiten verontrustend toe, vooral na het uitroepen van de noodtoestand op 21 juli en het opschorten van de Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Sinds 15 juli 2016 werden meer dan 22.000 mensen opgesloten en meer dan 84.000 werknemers geschorst of ontslagen, vooral bij de politie, het leger en in het ministerie van justitie. Sindsdien werden ook al 131 media het zwijgen opgelegd. Amnesty International heeft daarenboven bewijzen verzameld over foltering en mishandeling in officiële en officieuze detentiecentra in het land.

F
E
E
D

B
A
C
K