Het monument ter nagedachtenis van de Armeense genocide In Elsene werd beklad met haatdragende symbolen en verwijten. Deze wandaad werd gepleegd daags na de herdenkingen van de genocide op zondag 24 april.

De symbolen wijzen zonder twijfel in de richting van de extreemrechtse, Turks-ultranationalistische en gewelddadige beweging van de Grijze Wolven. Het monument werd besmeurd met een belediging die op de foto duidelijk leesbaar is en drie halve maantjes.

Deze actie kan enkel geïnterpreteerd worden als een uiting van vijandigheid en een poging om Belgen van Armeense afkomst te intimideren. De meesten onder hen zijn afkomstig uit families die slachtoffer waren van de genocide. De ontkenning van de Armeense genocide is inderdaad de meest voorkomende uitdrukking van sterke anti-Armeense vooroordelen die in België en elders worden verspreid en gesteund door vooraanstaanden van de Turkse Republiek en door verenigingen en volksvertegenwoordigers die ermee nauwe banden onderhouden.

De tekst van de graffiti op het monument lijkt ook aan te duiden: “Fuck Paylan”. Garo Paylan is een Armeense volksvertegenwoordiger in het Turkse parlement en is regelmatig het doelwit van nationalisten in dit land.

In naam van serene samenleving en de strijd tegen alle vormen van racisme riep het Comité van de Armeniërs van België prominenten en verenigingen op om waakzaam te zijn voor deze bijzondere vorm van aansporen tot haat die bestaat uit het negeren van de genocide van Armeniërs en vooroordelen die daaruit voortkomen.

De Koerdische gemeenschap van België, regelmatig zelf ook slachtoffer van haatmisdrijven uit dezelfde hoek, is solidair met de Armeense gemeenschap. Deze intimidatie mag de Armeniërs niet ontmoedigen. Ze hebben het historische gelijk aan hun kant, en moeten het verhaal van deze tragedie uit 1915 blijven herhalen totdat recht geschiedt voor de slachtoffers van de genocide en hun nabestaanden. Wij, Koerden, steunen hen hierin. Te beginnen door zelf kritisch te kijken naar ons eigen geschiedenis, het aandeel van de Koerden te erkennen en ervoor te zorgen dat dit nooit meer kan gebeuren. Koerdische stammenleiders die dienst deden in het Ottomaanse leger, hebben zich laten misbruiken. Misleid door het islamisme en omgekocht met de beloftes van oorlogsbuit, hebben zij hun Armeense buren aangevallen en weggejaagd. Niet beseffende dat dezelfde Jong Turkse officieren 10 jaar later hetzelfde zou doen met de Koerdische stammen.

Nu, 100 jaar later, is er een sterke bevrijdende en emanciperende Koerdische beweging die lessen trekt uit deze geschiedenis en probeert een alternatieve samenleving op te bouwen.

Gelieve hieronder een meer uitgebreid standpunt terug te vinden vanwege de Koerdische gemeenschap, waar zowel NAVBEL als het Koerdisch Instituut zich samen achter scharen.

Downloaden (PDF, 127KB)

F
E
E
D

B
A
C
K