Dat kreeg Ecolo-senator Josy Dubié donderdag te horen in antwoord op een vraag aan minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael. Het was staatssecretaris Jean-Marc Delizée die het antwoord van Dewael voorlas.

Ultranationalistische verklaringen Turkse ambassadeur
Özgüden had op 11 november via zijn onafhankelijk persagentschap Info-Türk verslag uitgebracht van een herdenkingsplechtigheid aan de Turkse ambassade voor de verjaardag van het overlijden van Kamal Atatürk. Een Turkse minister en de ambassadeur hadden bij die gelegenheid ultranationalistische verklaringen afgelegd, waarbij de deportatie van Grieken en Armenen bij het ontstaan van de Turkse republiek werd verheerlijkt.

Özgüden lynchen
Als gevolg van deze berichtgeving riepen een aantal regeringsgezinde websites op om hoofdredacteur Dogan Özgüden te lynchen. Daarop diende deze een nieuwe klacht in bij de procureur wegens het oproepen tot geweld en lynchen.

Minister Dewael liet weten dat het dossier van de journalist werd overgemaakt aan de algemene directie van het Crisiscentrum in het kader van de omzendbrief van het College van Procureurs-Generaal over de bescherming van personaliteiten, functionarissen en bedreigde privépersonen.

In het belang van de veiligheid van Özgüden wilde de minister gaan nadere detail over de bescherming van de betrokkene geven. Maar die bescherming is er wel degelijk, bevestigde Delizée op een bijkomende vraag van Dubié.

Donderdag 11 December 2008 20:18

F
E
E
D

B
A
C
K