Dit artikel werd overgenomen van VRT NWS (26 augustus 2019, Freek Willems).

Een Belgisch-Turkse vrouw uit Antwerpen is in Turkije opgepakt en mag het land niet meer verlaten. Ze wordt verdacht van propaganda voor een terroristische organisatie.

De 27-jarige vrouw werd volgens haar familie in juli opgepakt toen ze met haar ouders de Bulgaars-Turkse grens wilde oversteken. Ze stond volgens haar familie in Turkije geseind omdat ze een aantal jaar geleden vanuit ons land enkele artikels op sociale media had gedeeld waarin aandacht gevraagd werd voor de rechten van de Koerden in Turkije.

“Ze werd aan de grens gecontroleerd en meteen opgepakt”, zegt haar nonkel Bülent Özturk in Gazet van Antwerpen. Volgens haar familie heeft ze, sinds ze is opgepakt, meer dan een maand in de cel gezeten. Intussen is ze vrijgelaten in afwachting van het verdere onderzoek en een eventueel proces, bevestigt haar advocaat in Turkije aan onze redactie. Maar ze mag Turkije niet verlaten. Ze wordt verdacht van propaganda voor een terroristische organisatie.

Haar familie hoopt dat België tussenbeide zal komen omdat ze de dubbele nationaliteit heeft, maar heel veel kan ons land niet doen, zegt Buitenlandse Zaken. “Zoals we doen voor alle Belgische onderdanen, proberen we deze zaak van nabij op te volgen”, zegt Nadia Benini van de FOD Buitenlandse Zaken. “Maar in dit geval moet ik er wel bij zeggen dat ons consulair optreden beperkt en verhinderd kan worden omdat deze vrouw door de Turkse autoriteiten als een Turkse onderdaan wordt beschouwd en alleen als Turkse onderdaan.”

Daarom mag de vrouw Turkije dus niet verlaten en kan ons land niet veel doen. Haar familie vreest dat ze veroordeeld zal worden en mogelijk enkele jaren in de cel belandt.

Reisadvies

Het gebeurt wel vaker dat mensen met een dubbele Belgisch-Turkse nationaliteit Turkije niet meer mogen verlaten eenmaal ze het land binnenkomen. Buitenlandse Zaken heeft zelf weet van 12 zulke gevallen sinds augustus 2018. Het ministerie waarschuwt er op zijn website ook al langer voor in het reisadvies over Turkije:

Het gebeurt dat bipatriden (mensen met de dubbele nationaliteit, nvdr.) verhinderd worden het Turkse grondgebied te verlaten; gedragingen vastgesteld  door de Turkse autoriteiten, met name op sociale media of andere middelen, kan ook leiden tot strafrechtelijke vervolging. Deze situaties kunnen lang voortduren zonder dat België consulaire hulp kan bieden; België kan hoogstens, en voor zover mogelijk, in humanitaire noodsituaties en in overeenstemming met internationale verdragen tussenbeide komen.

F
E
E
D

B
A
C
K