Zondagnacht raakte bekend dat de Belgische studente Bilen Ceyran (24) gearresteerd is in Turkije op verdenking van links terrorisme. Haar moeder reisde haar achterna, maar kon haar nog steeds niet spreken. In de hoop haar dochter sneller terug te zien, schreef de moeder van Ceyran een open brief aan Charles Michel. “Deze brief is een noodkreet. Er is een Belgische studente gearresteerd in Turkije tijdens haar vakantie.”

“Ik ben wanhopig en boos”, vertelt Meryam Sasmaz, de moeder van Bilen. Knack sprak haar vanuit Turkije. ‘Ik hoop dat Charles Michel mijn brief leest, mijn dochter is een Belgische studente die zonder aanklacht wordt vastgehouden in een ander land. Dat kan toch niet?’

Sasmaz hoopt dat de Belgische regering contact met haar opneemt en haar oproep serieus neemt. ‘Ik heb mijn dochter nog steeds niet gezien. Ik word geïntimideerd door de Turkse politie en probeer vandaag opnieuw om via de Turkse procureur meer nieuws te krijgen over mijn dochter.’

Lees hier de integrale open brief gericht aan Charles Michel en de Belgische regering:

Premier Charles Michel

Onderwerp : Ik wil dat mijn dochter Bilen CEYRAN vrijgelaten wordt

Mijnheer de premier,

Gezien de situatie in Turkije sinds 15 juli 2016 ten gevolge van de militaire putsch heeft Recep Tayyip Erdogan de macht in handen en het parlement heeft geen enkele macht om tegen deze dictator op te treden.

De noodtoestand is van kracht sinds 20 juli 2016 en iedereen die tegen de ideeën is van dictator Recep Tayyip Erdogan wordt in hechtenis geplaatst. Elke dag vinden er aanhoudingen plaats zonder aanhoudingsbevel. U weet ongetwijfeld dat een hechtenis een maand kan duren en dat marteling een mogelijkheid is.

Elke dag worden academici, schrijvers, journalisten, jongeren, studenten, arbeiders en vrouwen aangehouden. Niet enkel inwoners van Turkije maar ook van Europa.

Eén van die personen is mijn dochter, Bilen CEYRAN, studente filosofie. Ze vertrok voor een vakantie van twee weken naar Izmir en ik verneem via de Turkse pers dat ze op 27 augustus 2016 in hechtenis werd geplaatst.

Aangezien ik zelf Belg ben en in België verblijf, vraag ik u om hulp. Ik heb geen nieuws van mijn dochter en ik maak me zorgen over haar gezondheid en haar morele toestand.

Met oprechte groeten,

SASMAZ MERYAM

29/08/2016

Reactie Buitenlandse Zaken:

De woordvoerder van Charles Michel verwijst door naar Buitenlandse Zaken. ‘Het is heel moeilijk om informatie te krijgen’, legt Didier Verhasselt uit. De woordvoerder van buitenlandminister Didier Reynders kan het bericht over de arrestatie daardoor nog niet officieel bevestigen. Wij wachten op meer informatie van de ambassade, zij proberen het verhaal na te trekken.’ Verhasselt zegt wel dat het de dubbele nationaliteit van Bilan Ceyran de zaken wel ingewikkelder kan maken voor de Belgische ambassade ter plaatse. ‘In dat geval zullen de autoriteiten daar haar als een Turkse staatsburger beschouwen en behandelen. Wij zullen dan bekijken wat wij kunnen doen.’ (JH)

(Kasper Goethals)