De vijf verdachten zijn allen Belgen van Turkse origine die in Sint-Joost-ten-Node wonen. Enkelen van hen hebben bekentenissen afgelegd. Volgens hun verklaringen gaat het om uit de hand gelopen vandalisme. Ook de politie volgt voorlopig niet langer het spoor van een politiek geïnspireerde daad, ook al zijn de vijf van Turkse afkomst. "Het zijn mensen met de Belgische nationaliteit van Turkse afkomst die in buurt van het Koerdische centrum wonen. Op het eerste zicht en met de eerste inlichtingen zou het om een daad van puur vandalisme gaan zonder enige politieke bedoeling," zegt politiecommissaris Thibault. Eén van de vijf jongeren is ondertussen vrijgelaten.
De brandstichting in het Koerdisch cultuurcentrum van vorige zaterdag zorgde voor spanningen tussen Koerden en Turken in Sint-Joost-ten-Node, die de hele week voelbaar was in de gemeente. De Koerden beschuldigden de Turken ervan dat ze de brand hadden aangestoken.
Het pand werd bewoond door drie gezinnen met kinderen. Brandstichting bij nacht in een bewoond pand is één van de zwaarste misdaden. Daarom riskeren de daders een zware straf.
(c) FM Brussel / tvbrussel / Brussel Deze Week, donderdag 05 april 2007
 

F
E
E
D

B
A
C
K