Shingal

Westerse vrouwen zijn gewild bij de Al-Khanssaa-brigade

In de Syrische stad Raqqa, een bolwerk van Islamitische Staat (IS), zitten duizenden ontvoerde Jezidi-vrouwen in bordelen. Die worden geleid door de zogenoemde Al-Khanssaa-brigade, een ‘IS-politiemacht’ die volledig uit vrouwen bestaat.
Die vrouwen zijn voornamelijk afkomstig uit Westerse landen, onder wie veel jihadbruiden uit Groot-Brittannië. Westerse vrouwen zijn gewild voor de Al-Khanssaa-brigade, omdat ze minder snel worden verdacht van terroristische activiteiten en daardoor makkelijker de grens kunnen oversteken.

Bot mes
Een van de leiders van de bordelen is Aqsa Mahmood, een 20-jarige ex-student die op de universiteit van Glasgow zat. Zij reisde in november 2013 via Turkije naar Syrië om zich aan te sluiten bij de terreurbeweging IS. Haar ouders zijn geschokt door de radicalisering van hun dochter en riepen haar onlangs op om Syrië te verlaten en terug naar huis naar te komen.
Maar de twintiger is volledig geïndoctrineerd door het radicaalislamitische gedachtegoed, getuige haar laatste boodschap aan haar ouders vanuit het Arabische land. ‘Ik zie jullie terug op de dag des oordeels. Ik neem jullie mee naar de hemel, terwijl ik jullie hand vasthoudt. Ik word een martelaar.’ Ze zei christenen te willen onthoofden met een ‘bot mes’.

Vernederingen
De Jezidi’s moeten in de bordelen, onder leiding van de sadistische Mahmood en andere vrouwen, veel vernederingen ondergaan. De jihadvrouwen laten hun slachtoffers misbruiken door de mannelijke IS-terroristen, die hun perverse misdaden rechtvaardigen met het feit dat jezidi’s geen moslim zijn, schrijft de Britse krant Mirror.
Dit soort bordelen komen op grote schaal voor, zeggen onderzoekers van denktank MEMRI. Niet alleen in Syrië maar ook in Irak worden jezidi-vrouwen vastgehouden en misbruikt.
In het Iraakse Sinjar worden vrouwen verkracht op de bovenste verdieping van een gebouw in drie verschillende kamers. Zij worden drie keer per dag door verschillende mannen misbruikt. ‘Ze behandelen ons als slaven. De mannen slaan en bedreigen ons indien we ons durven verzetten. Soms hoop ik dat ze me zo hard slaan dat ik sterf,’ getuigde Mayat, een 17-jarig meisje, aan de Italiaanse krant La Repubblica. Zij werd, samen met tientallen andere vrouwen, ontvoerd door IS, tijdens hun offensief in Noord-Irak begin augustus.

Verschenen in Elsevier.nl

F
E
E
D

B
A
C
K