‘Het schandaal van de verjaring’, kopte de populaire krant Milliyet afgelopen weekend op zijn website. "Yalçin Özbey, die werd beschuldigd van de moord op Abdi Ipekçi, gaat vrijuit omdat de zaak na dertig jaar verjaard is", aldus de krant.
 
Ipekçi was de gedreven hoofdredacteur van de toen nog centrumlinkse krant Milliyet. Hij schreef stukken over de banden tussen politie en onderwereld en waarschuwde ervoor dat de MHP, de extreem rechtse partij in Turkije, zich ook in Europa begon te organiseren en dat de daaraan verbonden Grijze Wolven al erg actief waren op westers grondgebied. Die waarschuwing werd zijn dood.
 
Voor de moord op Ipekçi, op 1 februari 1979, werd indertijd alleen Mehmet Ali Agca, bekend van de aanslag op paus Johannes Paulus II, berecht. Agca kon vluchten uit de gevangenis, met de hulp van Özbey.
 
Özbey is een bekende figuur in extreem rechtse Grijze Wolvenkringen en de maffia in het Turkije van 1980, vlak na de militaire staatsgreep. Kort na de moord op Ipekçi en na de vlucht van Agca, nam Özbey de benen naar Italië en later naar Duitsland. Daar werd hij opgepakt voor drugssmokkel en zat hij dertien jaar in de cel. In 1997 vluchtte hij naar Londen en van daar naar Brussel. Hier werd hij in het Zuidstation aangehouden omdat hij internationaal geseind stond. Maar Özbey mocht beschikken nadat een telefoontje van de rijkswacht geleerd had dat de Turken niet geïnteresseerd leken in hem.
 
Turkije vroeg twee keer om zijn uitlevering, maar die werd twee keer geweigerd omdat in Turkije destijds nog de doodstraf van kracht was.
 
Jaren lang leefde de man ongestoord in Brussel, waar hij in 2001 werd opgepakt nadat hij dronken met een pistool had staan zwaaien op de Grote Markt. Na enkele uren werd hij vrijgelaten. In 2006 werd de man opnieuw opgepakt, dit keer op verdenking van het leegroven van geparkeerde vrachtwagens met een Roemeense bende. Maar ook hier duurde zijn opsluiting niet lang: Özbey kwam na een maand cel vrij. En nu ook de Turken hem niet meer zoeken, kan hij op beide oren slapen. De Morgen (AE)
 

F
E
E
D

B
A
C
K