Kobanî lijkt misschien ver weg, maar we moeten niet vergeten dat de Koerden voor ons gevochten hebben. Zij hebben de normen en waarden van Westerse landen verdedigd tegenover Islamitische Staat. We hebben tienduizenden Koerdische mannen en vrouwen verloren in Kobanî, en ik vind dat het onze plicht is om iets terug te doen voor die mensen en voor de Koerdische staat.”

Een citaat van filmmaker Reber Dosky, een goede en trouwe vriend van ons Koerdisch Instituut. Reber is vastbesloten om een levensproject te maken ‘Cinema Kobanî‘.

Nadat de overwegend Koerdische bevolking van Kobanî in 2015 er in geslaagd waren om Islamitische Staat te verslaan en te verjagen, zijn ze hard aan het werk gegaan om hun verwoeste stad weer op te bouwen. Bijna de hele stad lag plat. Nu zijn er weer wegen, gaan kinderen naar school, is er een ziekenhuis en zijn er veel winkels en andere kleine bedrijfjes geopend. Bovenal wordt er gewerkt aan het opbouwen van democratische structuren waarbinnen voor alle identiteiten en etniciteiten plaats is.

Kobanî is het strijdtoneel geweest voor vele films en documentaires, onder meer van Reber Dosky, directeur van Stichting Adar. Nu is het de hoogste tijd dat Kobanî zelf de filmscène bepaalt. Met het bouwen van een bioscoop en filmacademie in het hart van Kobanî wil Reber Dosky en zijn Stichting Adar de bewoners van Kobanî zelf hun geschiedenis en toekomst laten verbeelden.

We verwijzen u graag naar een aankondiging van het project ‘Cinema Kobanî’. Klik hier voor een interview met Reber Dosky gepubliceerd door het Nederlandse platform ‘Human’.

Alle informatie en details omtrent het project vindt u terug via de webstek van Stichting Adar

 

F
E
E
D

B
A
C
K