Een revolutie in de maak in Iran

Op maandag 28 november startend vanaf 13u30 organiseert het Koerdisch Instituut een conferentie in een commissiezaal van het Vlaamse Parlement te Brussel. Het betreft de zaal Antoon Van Dyck; het toegangsadres zal u van ons ontvangen na inschrijving.

De slogan “Jin – Jiyan – Azadi” (“Vrouw, Leven, Vrijheid”) heeft al heel wat in beweging gezet en vind zijn oorsprong in de Koerdische vrijheidsbeweging en vrouwenbeweging. Een resultaat van tientallen jaren van inspanningen en protest vanwege Koerdische vrouwen in een van de economisch meest achtergestelde regio’s van Iran, nl. de Koerdische provincies.
De moord op de Koerdische Mahsa (Jina) Amini door de Iraanse zedenpolitie heeft de vonk voor de protesten doen aanslaan. Maar hier is uiteraard meer aan de hand. Dit protest in de straten van Iran richt zich massaal – en voor het eerst – overduidelijk tegen het islamitisch en dictatoriaal regime.
Tijdens deze conferentie hebben wij het niet alleen over de oorsprong en betekenis van de slogan, maar uiteraard ook over het belang van het politiek project dat hierdoor is ontstaan.

Logisch dat het Koerdisch Instituut hiervoor dames (politica’s en mensenrechtenactivisten) uitnodigt van Iraanse afkomst. Agenda:

  • Korte inleiding vanwege Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe
  • Federaal volksvertegenwoordigster Darya Safai sluit aan met haar kennis over de actuele situatie in Iran en bezorgt de aanwezigen haar politieke invulling en interpretatie van de protesten.
  • Amineh Kakabaveh, de Iraans-Koerdische politica die tot onlangs onafhankelijk parlementslid was te Zweden, zal ingaan op de oorsprong van de slogan Jin – Jiyan – Azadi, en hoe deze slogan de bovenhand kreeg bij de protesten.
  • Fatemeh Karimi, eveneens Iraans-Koerdisch, is de directrice van het Kurdistan Human Rights Network, een in Frankrijk gevestigde onafhankelijke, non-profit en onpartijdige organisatie die mensenrechten promoot en schendingen documenteert in de Koerdische regio van Iran.

INSCHRIJVEN vooraf is verplicht om toegang te krijgen tot de gebouwen van het Vlaamse Parlement. Indien u wenst deel te nemen, gelieve een kort berichtje te sturen naar volgend mailadres: [email protected] Wij nemen u dan op in onze registratielijst en u ontvangt een bevestiging met het toegangsadres.
Contact-Informatie:

Koerdisch Instituut vzw
Bonneelsstraat 16, 1210 Sint-Joost-Ten-Node

Voorzitter: Derwich M. Ferho – 0479 56 29 62 ([email protected])
Stafmedewerker: Erik Vranken – 0474 71 48 71 ([email protected] )

F
E
E
D

B
A
C
K