Vierenveertig personen, waaronder vrouwen en kinderen, zijn onder vuur genomen door gemaskerde mannen die binnenvielen in het dorp Bilge in de provincie Mardin, tijdens een trouwfeest.

Twaalf personen zijn gearresteerd geweest, sommigen in het bezit van hun wapens. Zij zouden deel uitmaken van of in contact staan met deze Koerdische militie gecreëerd door de Turkse staat om de rebellen van de Koerdische Arbeiders Partij (de PKK, die verboden is) te bestrijden, wisten verscheidene dorpelingen te vertellen.

Er zijn acht personen in beschuldiging gesteld.

De redenen voor het bloedbad zijn nog niet helemaal duidelijk, maar volgens sommige getuigenissen die de AFP ter plaatse verzamelde, lag een discussie rond een bruidschat tussen twee families van dit dorp met 300 inwoners, aan de oorsprong van dit drama.

Ongeveer 60 000 Koerdische burgers worden sinds 1985 elk jaar bewapend en ontvangen tientallen miljoenen dollars van de regering, met het doel de veiligheidsmachten te helpen in het bestrijden van de PKK die sinds 1984 een strijd voert tegen het Turkse regime met zo’n 45 000 doden als gevolg.

Reeds verscheidene keren hebben Mensenrechtenorganisaties in Turkije en het buitenland opgeroepen tot het opheffen van dit systeem van ‘dorpswachters’, een macht die bijna onschendbaar is onder het voorwendsel dat ze de Turkse staat beschermt tegen het “terrorisme” van de PKK,

“Behoren de wapens die gebruikt werden tijdens de moordpartij toe aan de staat?” , vraagt Emine Ayna, afgevaardigde van de Koerdische Democratische Partij de DTP, zich dinsdag af in Ankara, in aanwezigheid van de pers.

“Deze macht moet onmiddellijk ontmanteld worden”, zegt Mv. Ayna, wiens haar partij bedreigd wordt door een verbod van het Turkse gerecht ter beschuldiging van banden met de PKK. 

De militie, die heel goed de Koerdische bergregio kent, en die deelgenomen heeft aan talrijke militaire operaties tegen de PKK, heeft een betwistbare reputatie door hun verwikkeling in bepaalde drugszaken en geweldpleging.

Zo’n 5 000 militieleden zijn ooit betrokken geweest in misdaden of kleinere delicten, maar slechts 900 ervan zijn ooit vervolgd geweest, volgens officiële cijfers.

In een brief aan de Turkse regering, heeft de Amerikaanse NGO Human Rights Watch opgeroepen tot de ontbinding van de militie.

De Turkse Associatie van de Mensenrechten (IHD) heeft van zijn kant woensdag de Turkse staat beschuldigd van het bevoordelen van de zogenaamde “dorpswachters”.

In een rapport dat de getuigenissen en persartikels tussen 1990 en 2002 bundelt, schrijft de IHD de verantwoordelijkheid van een duizendtal gedwongen evacuaties en aansteking van branden in dorpen, geweldpleging, buitengerechtelijke executies en folteringen, toe aan de leden van deze militie.

In totaal zijn zo’n 132 personen vermoord en zo’n 176 verwond geweest door de militieleden tijdens deze periode, meldt het rapport.

Wat betreft het bloedbad van Bilge schat de IHD dat het fout is om deze pijnlijke gebeurtenis te linken aan clan tradities en de rol van de dorpswachters die gedurende vele jaren deze regio terroriseren, te ontkennen.

Een jonge inwoner van Mardin die ondervraagd werd door de AFP (hij weigerde zijn naam kenbaar te maken uit angst voor “représailles”, onderstreept dat er “vele problemen zijn met deze militieleden hier in Mardin”, maar dat de vervolgingen in het algemeen teniet gedaan zijn door de autoriteiten.

”Dit systeem mag niet meer bestaan”, verklaart Sevket Söke, afgevaardigde van de oppositiepartij de CHP, aan AFP die de conservatieve islam regering die in Ankara de macht heeft. Hij spoort hen aan om dit “abces” voor eens en voor altijd te verwijderen.

”Deze mensen gebruiken archaïsche methodes. Het is een regelrechte schande voor Turkije”, voegde hij eraan toe. (AFP, Burak AKINCI, 6 mei 2009)

(Vertaling uit Info-turk: www.info-turk.be)

F
E
E
D

B
A
C
K