Recep-Erdogan-and-Angela-Merkel

Gepubliceerd door Express Business op 10 februari 2016

Terwijl duizenden Syriërs aan de Syrisch-Turkse grens geblokkeerd staan heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel opnieuw de Turkse leiders ontmoet om de vluchtelingencrisis te bespreken. Doch het zijn niet de Turken die Europa’s problemen moeten oplossen, schrijven commentatoren.

Angela Merkels derde bezoek aan Turkije op vier maanden tijd geeft enkel aan hoe hopeloos de Europese plannen voor een oplossing van de vluchtelingencrisis zijn, schrijft internetkrant Radikal:

“De EU heeft een strategische, noch een politieke oplossing om het vluchtelingenprobleem op te lossen. Het enige dat de EU wil is de vluchtelingen in Turkije houden en ze verhinderen de EU te bereiken. De EU hoopt dat te bereiken door de belofte van 3 miljard euro in financiële hulp – wat tot op vandaag niets meer dan een belofte is gebleven.

De vluchtelingencrisis ligt de EU en Duitsland nu zo na aan het hart dat hun leiders hun van oudsher favoriete onderwerpen – de persvrijheid en een onafhankelijk rechtssysteem in Turkije – vergeten lijken te zijn. Dat alles omdat ze tegen elke prijs willen vermijden premier Ahmet Davutoğlu en president Tayyip Erdoğan tegen de haren in te strijken.”

De Nobelprijs voor de Vrede is elke morele autoriteit verloren

Over mensenrechten zal Europa niet snel meer spreken, schrijft de openbare omroep Deutschlandfunk:

“Merkels laatste bezoek aan Ankara was daarvan het beste bewijs: geen woord over de schending van de mensenrechten. Het is de EU zelf die zich in deze positie heeft gemanoeuvreerd .Een continent dat er niet in slaagt mensen die op de vlucht zijn voor oorlog op een faire manier te verdelen heeft een land dat drie miljoen vluchtelingen heeft opgenomen geen lessen in mensenrechten te geven. Of moet Turkije zijn grenzen openen, terwijl de EU ze sluit? Het voorbeeld van Turkije geeft nog maar ‘s aan hoe de Nobelprijswinnaar voor de Vrede elke morele autoriteit is verloren.’

F
E
E
D

B
A
C
K