1Een politieagent in Diyarbakir. ©anp

Published by De Morgen 18 April 2016

Burgemeester Gültan Kisanak van de Koerdische metropool Diyarbakir in het zuidoosten van Turkije voelt zich door de Europese Unie in de steek gelaten. “Om de betrekkingen met Turkije niet in gevaar te brengen, heeft de EU de Koerden opgeofferd. Turkije misbruikt de vluchtelingenkwestie als drukkingsmiddel, om zijn Koerdenbeleid voort te zetten”, zei de politica aan de krant Neues Deutschland.

Sinds december voeren Turkse veiligheidstroepen in Turks Koerdistan een offensief tegen de verboden partij PKK (Koerdische Arbeiderspartij). In verscheidene steden is een uitgaansverbod ingesteld, tot woede van mensenrechtenorganisaties.

Voor de nieuwe escalatie van het Koerdische conflict maken Ankara en de Koerden elkaar wederzijds verantwoordelijk, al staat vast dat de eerste lont deze keer door Ankara in het kruitvat is gestoken.

Door het geweld zijn al honderdduizenden mensen het Koerdische gebied ontvlucht.

Afgesloten

Volgens Kisanak geldt het uitgaansverbod na vier maanden nog steeds in vijf wijken van haar stad. Die wijken “zijn afgesloten van de buitenwereld”, aldus de burgemeester. Zij is lid van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP.

Tijdens het offensief zijn 49 Koerdische burgemeesters opgepakt; 19 van hen zitten nog steeds vast.

Kisanak is ervan overtuigd dat het harde optreden van de Turkse veiligheidstroepen politiek gemotiveerd is.

F
E
E
D

B
A
C
K