Wat is de kern van het verhaal? Waarom bestaat er in Vlaanderen een belangstelling voor de Koerden? Op de IJzerbedevaart van 1990 stak een Koerdisch meisje, gevlucht voor de chemische wapens van Hoessein in Irak, een vlam aan op de crypte (samen met een Kosovaar). De Koerden strijden vooral in Turkije (maar ook in Iran, Irak en Syrië) voor de erkenning van hun taal, cultuur, identiteit. Vele Vlamingen herkennen gelijkenissen met de strijd die onze voorouders voerden voor hun Vlaamse “identiteit”.  De onderdrukking in Turkije neemt hallucinante vormen aan, nu nog altijd.  We hoorden in Turkije uit de mond van een minister letterlijk zeggen, “we zijn één volk, één land, en hebben één taal”.  We kunnen er aan toevoegen “ook één leider”, want het standbeeld van Ataturk staat overal, tot op de speelplaats in de scholen, en elke morgen wordt de groet gebracht aan vlag en leider.

Alleen onder druk van Europa kan verandering komen. Bij de toetredingsvoorwaarden voor de Europese Unie staat dat er respect moet opgebracht worden voor de mensenrechten. Hier en daar worden kleine aanpassingen aan de Turkse wetgeving aangebracht, waardoor Turkije de Europese landen die het economische voorrang geven, probeert te sussen. Ook onze Belgische politici trappen in deze val.
De Koerdische partijen hebben herhaalde keren een vredesvoorstel geformuleerd.  Turkije gaat er niet op in. Turkije wil geen politieke oplossing. Integendeel. Turkije gaat voort met het arresteren van democratisch verkozen Koerdische gemeenteraadsleden en met het verbieden van elke verwijzing naar de Koerdische identiteit.

(Het Koerdisch instituut in Brussel en het Rodenbachfonds organiseren samen een boeiende avond, met tentoonstelling, over de Koerden. Inlichtingen: Bennesteeg 4, 9000 Gent, tel. 09 223 77 42)

Lionel Vandenberghe
Voorzitter Interparlementaire werkgroep Koerden
http://www.ijzertoren.org/?action=dagboek_detail&nieuws=523&titel=23%2F03%2F2010&thema=
IJZERTOREN
ijzerbedevaartcomité | ijzerdijk 49 | 8600 Diksmuide
tel 051 50 02 86 | fax 051 50 22 58 | [email protected]
www.ijzertoren.org | www.tenvrede.be | www.peacemuseums.org

F
E
E
D

B
A
C
K