Bericht van ANF News op 29 November 2021

De Turkse staat zet onverminderd alle aanvallen voort als onderdeel van zijn genocidale oorlog tegen het Koerdische volk in verschillende delen van Koerdistan.

Het Turkse leger heeft de afgelopen week verdere aanvallen uitgevoerd in Zuid-Koerdistan (Noord-Irak). Volgens berichten waren de aanvallen gericht op de gebieden Rubi, Ruwal, Tarstaw, Hewreben en Kanyeba in de regio Bradost op het platteland van Hewler (Erbil).

Het Turkse leger voert sinds 1983 grensoverschrijdende militaire operaties uit op Iraaks grondgebied. De laatste fase van deze operaties, die begon op 23 april 2021, markeert een nieuwe fase van het regionale beleid van Turkije en is gericht op het bezetten van grote delen van het Koerdische land in het binnenland. Iraaks grondgebied. Recente militaire operaties hebben zich specifiek geconcentreerd in de gebieden Avashin, Zap en Metina, de landelijke en bergachtige gebieden van Amadiya en Duhok. Als gevolg hiervan zijn de meeste burgers het gebied ontvlucht en is het een niemandsland geworden.

De PKK-guerrilla’s die al bijna 40 jaar in het gebied zijn, hebben de opmars van het Turkse leger belemmerd. Niet in staat om de verdedigingslinies van de guerrilla’s te doorbreken, heeft het Turkse leger zonder onderscheid chemische wapens gebruikt, zowel tegen de guerrilla’s als de burgerbevolking. Er wordt beweerd dat het Turkse leger wapens inzet die verboden zijn door de OPCW. Deze beweringen worden steeds vaker ondersteund door videobeelden en verschillende rapporten en persoonlijke verhalen die al maanden in de media circuleren. Volgens de huidige informatie is vastgesteld dat er in de laatste periode van zes maanden tussen 23 april (toen het conflict escaleerde) tot 23 oktober 2021 minstens 323 keer chemische wapens zijn gebruikt.

Nog eens zes guerrilla’s kwamen om het leven bij een aanval met chemische wapens die plaatsvond in het gebied dat bekend staat als GirĂª Sor, op 3 september 2021, maar drie guerrilla’s overleefden ondanks hun verwondingen. De drie guerrillastrijders die de aanslag overleefden, gaven concrete informatie over de geur, smaak en effecten van het gas. Ze gaven ook hun opmerkingen over de situatie van de guerrillastrijders die het leven lieten. Ook burgers in de regio van Behdinan, die een conflictgebied was geworden, werden naar verschillende ziekenhuizen gebracht omdat ze werden getroffen door de chemische wapens.

 

F
E
E
D

B
A
C
K