Turkse gevechtsvliegtuigen hebben afgelopen nacht, rond 2uur30 plaatselijke tijd, de streek van het Shengal-gebergte (Amûd en Geliyê Kersê) gebombardeerd. Het gaat om dezelfde streek waar de Yezidi-gemeenschap in augustus 2014 het slachtoffer werd van de genocidaire aanval van de Islamitische Staat.

Op hetzelfde moment werd ook de overwegend Koerdische stad Dêrik in Syrië gebombardeerd. Derik ligt niet ver van de grens met de Autonome Koerdische Regio in Irak (KRG) en maakt deel uit van het Democratische Federale Systeem van Noord-Syrië (voorheen ‘Rojava’). Plaatselijke bronnen spreken over een 26-tal gevechtsvliegtuigen die de beide plaatsen tegelijk bombardeerden. Er zijn bij deze gelijktijdige bombardementen tientallen dodelijke slachtoffers en vele gewonden gevallen, zowel onder de lokale strijdkrachten als onder de burgerbevolking. Er zijn ook vele huizen en twee radiostations (Dengê Roajva Radio in Derik en ÇIRA-FM in Shengal) platgebombardeerd. De communicatienetwerken werden ook getroffen en de streek is momenteel onbereikbaar.

De Turkse staat heeft het gemunt op de plaats waar voornamelijk Yezidi’s leven in de streek Shengal en op stellingen van de overwegend Koerdische YPG/YPJ-milities uit Syrië, die beiden momenteel, zowel in Syrië als in Irak, een harde strijd voeren tegen de IS. Daarom wordt deze aanval met ultramoderne gevechtsvliegtuigen van het Turkse leger beschouwd als directe steun aan de IS, die elke dag terrein aan het verliezen is.

De YPG legde de volgende verklaring af: “On Tuesday 25 April, at 02:00 o’clock, Turkish warplanes launched an intensive air attack on a YPG-headquarter in Karaçokê in the vicinity of Dêrik. The press and publication centre, the radio, the communication centre and a number of military organisations are located in Karaçokê. As a result of this brutal attack, a number of our fighters lost their lives while some others got wounded. Their identity will be announced later.”

De beide plaatselijke autoriteiten hebben geprotesteerd tegen deze aanval en vragen de internationale publieke opinie om druk uit te oefenen op de Turkse autoriteiten om de aanvallen te staken. Wat de Turkse staat doet is pure staatsterreur. Het is rechtstreekse militaire steun aan de IS die de streek terroriseert en duizenden slachtoffers gemaakt heeft. De Turkse militaire aanval dwarsboomt eveneens de bevrijdingsoperatie van Raqqa van de Syrische Democratische Krachten (SDF), waar de YPG/YPJ een belangrijk deel van uitmaken. Zoals men weet, is Raqqa nog steeds in de handen van de IS.

In dit verband gaf de The Syrian Democratic Assembly (MSD) de volgende verklaring: “While the Raqqa operation is underway and our forces are gaining the upper hand against the ISIS, Turkish warplanes are bombing our headquarters in Karaçokê and Şengal areas. These attacks show that the Turkish state wants to neutralise Raqqa Operation in order to give a breathing space to the ISIS.”

We roepen iedereen op om de agressiviteit van de Turkse staat te veroordelen en het onmiddelijke enide te vragen van deze bombardementen en militaire acties. Wat de Turkse staat doet, is directe hulp aan de IS-terroristen en dit alles zorgt voor een nog diepere kloof tussen de volkeren en religies in de streek.

Derwich M. Ferho, voorzitter Koerdisch Instituut vzw, Brussel, 25 april 2017

 

F
E
E
D

B
A
C
K