bom-attack-sur

Na de staatsgreep als gevolg van de verkiezingen op 7 juni 2015, lanceerde de Turkse staat onder leiding van Erdogan, een volledig opgeblazen oorlog tegen de Koerden. De Turkse staat, die zelfs de marine heeft ingezet in Koerdistan, maakt gebruik van de vuilste traditionele tactieken. In vele dorpen en steden geldt al weken de avondklok. Dit wordt nog steeds voortgezet in plekken zoals Cizre, Silopi en Sur. De avondklok geldt op dit moment ook voor plaatsen als Nusaybin, Dargecit, Lice en Varto. Tot nu toe heeft de Turkse staat 260 burgers gedood in deze steden. De meeste van deze moorden zijn veroorzaakt door artillerievuur van tanks, raketten en sluipschutters.
De Turkse staat valt ook verkozenen aan, voornamelijk burgemeesters en ontneemt journalisten het recht hun beroep uit te oefenen, veelal door opsluiting. Turkse militaire krachten viseren voornamelijk vrouwen en kinderen. Onlangs werden drie Koerdische vrouwelijke politici gedood door special militaire eenheden in het district van Sirnak-Silopi. De volksvertegenwoordiger van de Partij voor Democratische Regio’s (DBP, de opvolger van de BDP en gelieerd aan de HDP, nvdr.) Sêvê DEMIR, Silopi’s covoorzitter van de gemeenteraad en de activiste van het Congres van Vrije vrouwen Fatma UYAR, werden alle drie gedood tijdens de noodtoestand die reeds 23 dagen aan de gang is.

Burgemeesters worden opgesloten
Sinds de laatste verkiezingen, zijn meer dan 20 burgemeesters van de DBP in de gevangenis gezet. Sommigen van hen zijn ontheven van hun taken door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Terwijl deze operaties werden voortgezet, kondigde AKP nieuwe maatregelen aan. Vanaf nu zal door de Turkse overheid aangewezen beheerder in de plaats van de burgemeesters haar functie voortzetten. Verkozen ambtenaren zullen worden ondermijnd door de Turkse staat aangewezen bureaucraten.

Nieuwe wetten tegen de leden van het Parlement
Terwijl de bovengenoemde maatregelen worden voorgesteld voor de gemeenten, heeft de Turkse president Erdogan nogmaals zijn onverdraagzaamheid getoond voor welke kritiek dan ook vanwege HDP medevoorzitters Selahattin Demirtas en Figen Yuksekdag. Tevens heeft Erdogan de Openbaar ministerie en de procureur opgeroepen om een gerechtelijke procedure te beginnen tegen de HDP medevoorzitters. Kort nadat hij het bericht naar buiten bracht met: “deze mensen zullen boeten”, werd door de openbare aanklager een onderzoek gestart tegen de HDP medevoorzitters en parlementsleden. Dit laat opnieuw zien dat het steeds duidelijker wordt dat dit soort maatregelen allemaal een deel zijn van de ‘masterplan’ van de Turkse staat.

De bekentenis van genocide
Het werd onlangs aangetoond dat vanaf nu de moord op gewone burgers in Koerdistan wordt goedgekeurd door de Turkse staat. In een onlangs gepubliceerd document wordt aan de Turkse troepen een waarschuwing gegeven met de tekst; “Militaire die geen gebruik maken van hun wapen in angst voor vervolging vergissen zich”. Er wordt duidelijk een bevel aangegeven om wapens te gebruiken tegen de burgers in Koerdistan. In het document worden de soldaten garanties gegeven dat zij niet zullen worden geconfronteerd met vervolging als zij burgers doden.

Honderd jaar geleden de Armeniërs
Het Turkse regime is van plan om een vervolg te geven aan de genocides die zijn begaan in het begin van de 20ste eeuw tegen de Armeniërs en tegen de Koerden in Dersim, Agiri en Kocgiri (toen honderdduizenden Koerden werden gemassacreerd). Enkele dagen geleden verklaarde de AKP burgemeester van Adana (AKP) Huseyin Sozlu dat jullie Koerden zullen eindigen zoals de Armeniërs. Dergelijke haatdragende uitlatingen zijn steeds frequenter en worden nooit gestraft!

Erdogan wil Hitler’s regime
Turkse president Erdogan sprak live op tv dat hij een soortgelijke overheidssysteem wilde met die van Hitler’s Duitsland. Erdogan beschreef zijn gewenste type overheid als volgt: “We kunnen een soortgelijk overheidssysteem ook in Hitler’s Duitsland terugvinden. Je kunt dit systeem in andere delen van de wereld ook terugvinden vinden”. Deze verklaring werd breed bekendgemaakt in de media elders in de wereld. Erdogan is ook van plan om Hitler’s tactieken in te zetten tegen het Koerdische volk, maar om één of andere reden blijft de wereld kalm toekijken.

Nazi tactiek en het ontvolking-beleid in Koerdistan
De burgers die zich verzetten tegen terreur en aanvallen doen alles wat ze kunnen doen om in hun huizen te blijven. Het Turkse leger is met alle kracht bezig om de burgers uit hun huizen te krijgen in Cizre, Silopi en Sur. Deze maatregelen, die veel weg hebben van een etnische zuivering zoals de nazi’s hebben toegepast worden ingezet in de steden op een dagelijkse basis. Het Turkse leger bedreigt iedereen die zijn huis niet verlaat met afslachting.

Steden veranderen in concentratiekampen
Alleen al in de Barbaros wijk van Cizre zijn meer dan 7000 mensen met geweld uit hun huizen gehaald en verplaatst naar een sporthal in de Yenisehir wijk. Hier is hen verteld om de stad volledig te verlaten. De mensen die hun stad niet willen verlaten worden omringd door het Turkse leger die gebruik maakt van zware vuurwapens in de wijken.

• We roepen iedereen een halt toe te roepen aan de bloedbaden aangericht door de Turkse staat.

• Terwijl de Turkse staat in onderhandeling is met de EU, worden de Koerden afgeslacht, gemarteld en gevangen genomen in Turkije. Waarom zwijgt de EU terwijl deze maatregelen niet in lijn zijn met de EU-waardenschaal?

• In een blinde weerwraak van de Turkse staat worden de Koerden aangevallen die net in de frontlijn vechten tegen de barbaarse Islamitische Staat, dus waarom zwijgt de internationale anti-IS coalitie?

• Wij roepen de hele wereld op om hun stem te verheffen tegen de Turkse staat en Erdogan’s bloedbad tegen het Koerdische volk.
Kurdistan National Congress (KNK), januari 2016

F
E
E
D

B
A
C
K