kisanak-en-anli

Afgelopen nacht, op 25 oktober, heeft de Turkse politie de 2 co-burgemeesters van de Koerdische miljoenenstad Diyarbakir gearresteerd. Hiermee schakelt de Turkse staat de repressie nog een versnelling hoger. Gülten Kisanak en Firat Anli zijn, naar de beste Koerdische tradities van gendergelijkheid, de mannelijke en vrouwelijke co-burgemeesters van Diyarbakir (Amed in het Koerdisch).

Mevrouw Gülten Kisanak had slechts uren ervoor nog in Ankara getuigd in het Turks parlement over de mislukte couppoging van 15 juli. Momenteel is een parlementair onderzoekscommissie een onderzoek over die couppoging bezig. Burgemeester Kisanak vertelde er over de brutale vuile oorlog van de Turkse veiligheidsdiensten in de Koerdische gebieden sinds juli 2015 en hoe deze crisis en onstabiliteit mee de basis gelegd hebben voor de coup. De meeste officieren en legeronderdelen die betrokken waren in de couppoging, waren niet toevallig de uitvoerders van de vuile in Koerdistan. Burgemeester Kisanak wees erop dat je niet een brutale oorlog kan voeren in één helft van een land en democratie en rechtstaat hebben in de andere helft. Vroeg of laat gaat het politieke regime in Ankara de prijs hiervoor betalen. Als uitweg wees ze op het terug starten van het vredesproces en democratisering van het Turks politiek bestel. Dat is de enigste manier om voor eens en altijd de militairen naar de kazernes te verwijzen, zowel in Turkije als in Koerdistan.

Na haar getuigenis in het parlement, keerde zij terug naar Diyarbakir en werd prompt gearresteerd nadat ze landde in de luchthaven. Op hetzelfde moment werd ook Firat Anli gearresteerd. Zowel de politie als de gendarmerie hebben huiszoekingen gedaan op hun woonadressen en alle instellingen van de stad en het stadhuis. Daarbij gingen zij driest te werk en richtten veel schade aan.

Met de loze beschuldigingen van “propaganda voor de terreurorganisatie PKK” en “steun aan de terreurorganisatie PKK”, zijn eerder al tientallen burgemeesters ofwel gearresteerd ofwel ontslagen door de AKP-regering in Ankara. Al in 29 Koerdische gemeentes zijn in de plaats curators (kayyum in het Turks) ingesteld die tegen alle democratische regels in, de steden besturen. Ook zijn tientallen gemeenteraadsleden ontslagen en vervangen door ambtenaren die volledig gestuurd worden door de AKP-regering.

Dit is niets anders dan een coup dat de AKP-regering uitvoert tegen de democratisch en wettelijk gekozen Koerdische burgemeesters en gemeenteraadsleden. Hiermee probeert de staat de Koerdische aspiraties van lokale zelfbestuur de kop in te drukken.

We roepen de Belgische democratische organisaties en de publieke opinie op niet stil te blijven voor de repressie in Turkije tegen de Koerden en andere opposanten van het regime.

NavBel
Raad van de Koerdische Gemeenschap van België

F
E
E
D

B
A
C
K